Objavljene cijene i paketi za Windowse 365

Hibridno rješenje za "novu eru osobnog računalstva" u oblaku, Windowsi koji se vrte u potpunosti virtualno, dostupni su u dvanaest različitih konfiguracija s pripadajućim mjesečnim cijenama pretplate

Sandro Vrbanus utorak, 3. kolovoza 2021. u 14:05

Windows 365, usluga koja smješta cijelo računalo s Windowsima u oblak i omogućava pristup do njega i svih dokumenata s bilo koje lokacije ili bilo kojeg uređaja, puštena je u javni rad. Istodobno su objavljene i dostupne konfiguracije ovih virtualnih mašina koje su na raspolaganju primarno poslovnim korisnicima.

Kao prvo, ova usluga dostupna je u dvije inačice: Windows 365 Business, namijenjenoj malim i srednjim poduzećima s do 300 korisnika te Windows 365 Enterprise za veće korporativne sustave. Enterprise verzija nudi, osim podrške za domene, još i automatske nadogradnje, mogućnosti brojnih podešavanja za administratore, analitiku i praćenje cijelog sustava, dijagnostiku i slično.

Od 20 do preko 160 dolara

Kad je riječ o konfiguracijama, za obje su inačice dostupne kombinacije jednake. One počinju od osnovne, s jednim virtualnim procesorom (vCPU), 2 GB RAM-a i 64 GB prostora za pohranu u oblaku. Ta konfiguracija može se dobiti po cijeni već od 20 dolara mjesečno po korisniku. Najsnažnija konfiguracija donosi 8 vCPU-a, 32 GB RAM-a te 512 GB prostora za pohranu, a dostupna je po cijeni od 162 dolara mjesečno po korisniku. Između ovih krajnosti nalazi se još deset dostupnih kombinacija s pripadajućim cijenama (sve možete vidjeti na priloženim slikama).

Pojedini korisnici mogu ostvariti i popuste na ove cijene ako su od ranije korporativni klijenti Microsofta, a u nekim slučajevima moguće je dobiti i do dva mjeseca probnog besplatnog korištenja odabranih Windows 365 konfiguracija. Na korisnicima je sada da izračunaju koja im je od ponuđenih opcija prihvatljivija od kupovine vlastitog računala i nošenja istoga na teren ili na posao, pa kući, i tome slično.

Oni koji su već isprobali novi sustav kažu kako je za prvo pokretanje i "setup" virtualne mašine s Windowsima 365 potrebno određeno vrijeme. No, jednom kada je sustav inicijaliziran može mu se bez problema, brzo i jednostavno, pristupiti putem Remote Desktop klijenta s računala s Windowsima, ali i s Maca, Androida ili iOS-a.