Windows 365 – operacijski sustav prelazi u oblak

Microsoft je predstavio hibridno rješenje za "novu eru osobnog računalstva". Njihova nova usluga naziva se Windows 365 Cloud PC, a nudi streaming kompletnog Windows iskustva iz oblaka

Sandro Vrbanus četvrtak, 15. srpnja 2021. u 18:05

Microsoft je pomalo iznenađujuće, nakon Windowsa 11, ove srijede predstavio još jednu verziju Windowsa. Njezino je ime Windows 365, a trebala bi pokrenuti "novu eru hibridnog osobnog računalstva", kako kažu iz Microsofta. Već po imenu jasno je da se novi Windowsi oslanjaju na već uhodani sustav uredskih aplikacija u oblaku Office 365, samo što će oni nuditi – potpuno Windows iskustvo izravno iz oblaka.

Windows 365 bit će dakle, osobna virtualna mašina smještena u oblaku, a moći će joj se pristupiti s bilo kojeg uređaja bilo gdje u svijetu. Korisnici će na nju moći normalno instalirati aplikacije, spremati podatke i mijenjati postavke, baš kao da je riječ o lokalnom računalu. Cloud PC usluga bit će dostupna i privatnim i korporativnim korisnicima, za početak će nuditi iskustvo Windowsa 10 u oblaku, a kasnije će biti nadograđena i na nadolazeće Windowse 11.

Pristup od bilo gdje

Windowsi 365 primarno su odgovor na sve veću želju radnika da rade od kuće i iz tvrtke, dakle hibridno, bez da ih muči prebacivanje s jednog računala na drugo, ili pak nošenje laptopa kući. Pristup Windowsima u oblaku bit će siguran i jednostavan, pa će tako bilo tko moći raditi na "poslovnom" računalu u oblaku putem svojeg privatnog računala, na primjer.

Streamanje Windowsa na ovaj će način biti moguće i kroz računalo zasnovano na Linuxu, ali i putem iPada, Mac računala ili Android tableta. Prebacivanje s uređaja na uređaj trebalo bi biti glatko i bez problema, a u oblaku će računalo korisnika čekati točno u onom stanju u kakvom ga je ostavio. Sve to omogućava platforma Azure Virtual Desktop na kojoj su novi Windowsi 365 zasnovani.

Naplata ove usluge vršit će se mjesečno, po korisniku, a tvrtkama će na raspolaganju biti paketi Windows 365 Business i Windows 365 Enterprise. Konfiguracija računala u oblaku moći će se birati i prilagođavati potrebama, a to odabranim će opcijama ovisiti i cijena usluge, koja još nije objavljena. Konfiguracije će biti 8GB RAM-a s 2 vCPU-a i 128GB prostora za pohranu, ili do 32GB RAM, 8 vCPU-a, te 512GB prostora.

Windows 365 službeno će biti dostupni od 2. kolovoza, a dan prije toga trebali bismo doznati i službeni cjenik.