Virgin Galactic nastavio s prodajom karata za svemirske letove

Svemirski turistički let u trajanju od oko sat vremena, s nekoliko minuta bestežinskog stanja na visini od 80-ak kilometara, potencijalne će putnike koštati 450.000 dolara

Sandro Vrbanus subota, 7. kolovoza 2021. u 12:05

Prošloga mjeseca Richard Branson službeno je "otvorio sezonu" svemirskih turističkih letova svojom kompanijom Virgin Galactic, koja putnike može nakratko odvesti na rub svemira. Let započinje zrakoplovom SpaceShipTwo, od kojeg se odvaja raketoplan VSS Unity, a on potom odlazi na visinu od 80-ak kilometara iznad Zemlje, pružajući putnicima nekoliko minuta spektakularnih pogleda i bestežinskog stanja.

Za ove letove, godinama prije nego su postali stvarnost, prodano je već oko 600 karata po cijeni od 250.000 dolara. Nakon Bransonovog premijernog leta, sada su ponovno otvorene rezervacije za buduće svemirske turiste. Početna cijena karte je 450.000 američkih dolara (2,8 milijuna kuna), dakle značajno više nego je koštala u pretprodaji.

Ograničen broj dostupnih karata

Osim pojedinačne karte po navedenoj cijeni, Virgin Galactic omogućava kupnju "obiteljskog paketa" za više osoba, ali i zakup cijelog leta (s mogućnošću prijevoza ukupno 6 putnika). Cijene za ove usluge za sada nisu objavljene.

Virgin Galactic kaže kako je trenutačno u ponudi ograničen broj novih karata za suborbitalne svemirske letove. Ne navode kada bi oni koji ih sada rezerviraju mogli doći na red za let. Naime, redovni bi komercijalni letovi trebali biti na rasporedu od 2022. godine na dalje, a očekuje se da će na njima prvo biti onih 600-tinjak klijenata koji na red čekaju već nekoliko godina.

Među novim svemirskim turistima s "kartom u džepu" odnedavno je i Elon Musk, koji je ulaznicu kupio "preko veze" od svojeg prijatelja Richarda Bransona, neposredno nakon što se ovaj vratio s prvog izleta na rub svemira.