Elon Musk kupio kartu za let na rub svemira u Bransonovoj letjelici

Na nekih 80 kilometara visine, Richard Branson mogao je zajedno s ostalim putnicima otkopčati pojas te u bestežinskom stanju promatrati zaobljenost Zemlje

Matej Markovinović utorak, 13. srpnja 2021. u 06:00

Kontroverzni britanski milijarder Sir Richard Branson, poletio je u nedjelju letjelicom vlastite tvrtke Virgin Galactic na rub svemira te je tako pobijedio Jeffa Bezosa u „svemirskoj utrci milijardera“.  Ovaj bi let, prema tvrtki, trebao započeti komercijalizaciju svemirskog turizma, pa tako je već na listi čekanja oko 600 zainteresiranih.

Naime, karte za let prodaju se po cijenama od 200.000 do 250.000 dolara te su jako popularne među bogatašima, među kojima je i Elon Musk. Kako prenosi Wall Street Journal, osnivač Tesle platio je 10.000 dolara depozita u svrhu osiguravanja svog mjesta na letjelici Virgin Galactica, a Branson je potvrdio tu informaciju.

"Elon je moj prijatelj i možda jednoga dana otputujem s jednim od njegovih svemirskih brodova", rekao je Branson aludirajući na to da bi mogao letjeti letjelicom SpaceX-a. Osim toga, na Twitteru je objavio i fotografiju s Muskom te je napisao da je „odlično započeti jutro s prijateljem“.

Virgin Galactic će napraviti još dva probna leta, a s komercijalnim letovima planiraju započeti početkom sljedeće godine. Cilj im je, kako navode, izvoditi 400 letova na godinu iz baze Spaceport America.

Nakon uspješnog leta, Bransonu je čestitao i Bezos na svom službenom Instagram profilu.

„Richardu Bransonu i njegovoj ekipi čestitam na letu. Jedva se čekam pridružiti klubu!“, napisao je osnivač Amazona koji za nekoliko dana leti na rub svemira u letjelici svoje tvrtke Blue Origin.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)