Windowsi 11 donose i redizajnirane ugrađene aplikacije

Windows Insideri ovih će dana postupno dobivati ažuriranja za svoje testne Windowse 11 u sklopu kojih će na novi dizajn biti prebačene aplikacije Snipping Tool, Mail, Calendar i Calculator

Sandro Vrbanus subota, 14. kolovoza 2021. u 06:00

Redizajnom vizualnog identiteta Windowsa, koji će u potpunosti zaživjeti s nadolazećom verzijom 11, Microsoft će obuhvatiti i sve svoje aplikacije koje se uz ovaj operacijski sustav standardno isporučuju. Ovoga tjedna objavljen je prvi set redizajniranih aplikacija, a oni koji su u programu Windows Insider i trenutačno "vrte" Windowse 11 u beta verziji moći će ih isprobati u narednim danima.

Dosadašnji alati za hvatanje sadržaja ekrana, Snipping Tool i Snip & Sketch, bit će u Windowsima 11 zamijenjeni jedinstvenom aplikacijom naziva Snipping Tool. Povrh toga što će objediniti mogućnost kreiranja screenshota dijela ekrana i njihovog naknadnog uređivanja, glavni će prozor novog Snipping Toola biti izgledom prilagođen novim Windowsima. Osim zaobljenih rubova i primjene Fluent dizajna, poštovat će i vaš izbor tamnog ili svijetlog načina rada.

Snippanje - ubuduće u tamnom ili svijetlom okruženju
Snippanje - ubuduće u tamnom ili svijetlom okruženju

Novi kalkulator

Iste će principe Microsoft primijeniti i na sve druge stock aplikacije. Priložene slike pokazuju kako će se na okolinu Windowsa 11 i novi dizajnerski jezik prilagoditi, primjerice, novi kalkulator (primarno prelaskom na dark mode). Osim toga, u aplikaciju Calculator bit će ugrađena i napredna funkcija iscrtavanja matematičkih grafikona, a dobit će i pretvarač valuta i mjernih jedinica s podrškom za njih više od 100.

Napredne funkcije kalkulatora
Napredne funkcije kalkulatora

Aplikacije Mail i Calendar također će vizualno biti izmijenjene u skladu s Windowsima 11 i podržavat će tamni način rada.

Mail u dark modeu
Mail u dark modeu
Redizajnirani kalendar
Redizajnirani kalendar

Podsjećamo, dizajnerske principe novih Windowsa Microsoft naziva "Fluent dizajn", a oni donose pojednostavljivanje grafičkog sučelja, orijentaciju na produktivnost prije svega, te veće mogućnosti automatske ili ručne prilagodbe sučelja svakom korisniku. Ove principe ubuduće će slijediti i njihov popularni uredski paket Office, a ažuriranje ovog paketa bit će primijenjeno bez obzira koje Windowse koristite.