Osim Windowsa 11, Microsoft najavio i redizajn Officea

Desktop aplikacije iz uredskog paketa Office, u inačicama za Windowse 10 i 11, dobit će vizualno osvježenje temeljeno na Fluent dizajnu i prilagođeno novim Windowsima

Sandro Vrbanus utorak, 29. lipnja 2021. u 22:42

Windowsi 11 budućnost su Microsoftovog operacijskog sustava, kako u pogledu funkcioniranja "ispod haube" tako i u vizualnom smislu. Dizajnerske principe novih Windowsa Microsoft naziva "Fluent dizajn", a oni donose pojednostavljivanje grafičkog sučelja, orijentaciju na produktivnost prije svega, te veće mogućnosti automatske ili ručne prilagodbe sučelja svakom korisniku.

Ove principe ubuduće će slijediti i njihov popularni uredski paket Office, koji će uskoro dobiti veliko osvježenje korisničkog sučelja. Ono će se odnositi na sve desktop inačice Officea, kako za Windowse 11 tako i za one koji ostanu na Windowsima 10.

Redizajn svih aplikacija iz paketa Microsoft Office došao je, poručuju, na temelju povratnih informacija samih korisnika. Novi dizajn bit će intuitivniji, koherentniji, ali i dalje poznat i blizak ovom sadašnjem. Zahvatit će sve dijelove Officea: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Access, Project, Publisher te Visio.

Excel i PowerPoint u novom ruhu
Excel i PowerPoint u novom ruhu

Za početak moći će ga isprobati "insideri" koji koriste Beta verzije ovih aplikacija, a za početak bit će primijenjen u Wordu, Excelu, PowerPointu i OneNoteu. Uključiti i isključiti će ga se moći klikom na tipku megafona u gornjem desnom uglu. Izgled Outlooka promijenit će se u skladu s drugim aplikacijama, a promjene u "glavnim" aplikacijama slijedit će i Access, Project, Publisher i Visio.

Osvježeni izgled Outlooka
Osvježeni izgled Outlooka

Prvo što upada u oči jest pastelna shema boja koja se koristi u novim, redizajniranim, aplikacijama. Tu su dakako i zaobljeni uglovi prozora, napredne mogućnosti zajedničkog rada na dokumentima i – napokon – nativno podržana tamna tema u svim programima. Osim defaultne "bijele" i tamne teme, korisnici će moći odabrati još dvije: šarenu i tamnosivu. Nakon što novo sučelje istestiraju Office Insideri ono će postati dostupno i svima ostalima.

Dark Mode u Wordu (i Windowsima 11)
Dark Mode u Wordu (i Windowsima 11)