IKEA će prodavati električnu energiju dobivenu iz održivih izvora

IKEA je svoj servis za kupnju električne energije iz održivih izvora nazvala 'STRÖMMA', što zapravo označava jedno mjesto u blizini Stockholma

Matej Markovinović četvrtak, 19. kolovoza 2021. u 14:00

Skandinavski lanac trgovina namještajem IKEA, predstavio je plan kojim će Šveđani od tvrtke moći kupovati certificiranu električnu energiju dobivenu na „zeleni“ način, odnosno pomoću solarnih panela ili vjetroelektrana, objavili su na svom blogu.

„U IKEA-i želimo postati potpuno cirkularni i klimatsko pozitivni do 2030. godine na temelju obnovljivih izvora energija i resursa. Vjerujemo da je budućnost energije obnovljiva i želimo električnu energiju iz održivih izvora učiniti pristupačnijom za sve“, rekao je Jan Gardberg, novi menadžer maloprodaje Ingka grupe.

Šveđani će tako trebati platiti zasad nepoznatu količinu novca da bi dobili certificiranu električnu energiju nastalu iz održivih izvora, a njenu će potrošnju moći pratiti putem mobilne aplikacije. IKEA nije otkrila hoće li se njihov servis proširiti i na druge zemlje, no navode da će omogućiti ljudima da koriste i proizvode obnovljivu energiju na svim tržištima Ingka grupe do 2025. godine.

No, budući da IKEA već u svojoj ponudi ima i solarne panele, navode da će oni kupci koji ih već posjeduju, moći putem aplikacije pratiti i koliko su energije proizveli, a onu koju nisu iskoristili, moći će jednostavno „prodati“ nazad.

„U ponudi imamo pametne i energetski učinkovite proizvode te usluge koje doprinose produljenju životnog vijeka proizvoda, smanjenju otpada, uštedi vode, zdravijoj prehrani i smanjenju potrošnje električne energije. Pružanje solarne energije i energije vjetra po niskim cijenama većem broju ljudi, doima se kao logični sljedeći korak na našem putu održivosti“, zaključuje Bojan Stupar, voditelj prodaje IKEA-e.