Xiaomijeva nova značajka onemogućit će preuzimanje aplikacija mimo Trgovine Play

Kineski proizvođač telefona navodi da oko 40 posto aplikacija instaliranih na MIUI ne prolazi sigurnosnu provjeru tvrtke te da njih čak 10 posto predstavlja potencijalni rizik

Matej Markovinović srijeda, 8. rujna 2021. u 15:20

Potaknuti velikim brojem zaraženih aplikacija koje korisnicima stvaraju glavobolju i usporavaju im uređaj, Xiaomi je odlučio u svoj modificirani Android ROM MIUI dodati značajku Pure Mode koja će onemogućiti preuzimanje aplikacija koje nisu iz Trgovine Play.

Naime, iz Xiaomija tvrde da su korisnici Androida, za razliku od onih na iOS-u, puno ranjiviji te češće postaju žrtve zlonamjernih i nesigurnih aplikacija, a kao razlog tome upravo navode veću otvorenost sustava, piše GizChina.

Pure Mode je zasad u beta fazi i testiraju ga određeni korisnici u Kini, no pretpostavlja se da će službeno stići na sve tvrtkine uređaje koji podržavaju nadogradnju na nadolazeću verziju Xiaomijevog MIUI-a.

Podsjećamo da je Apple također onemogućio preuzimanje aplikacija na iOS-u iz nepoznatih izvora, no valja istaknuti činjenicu da će se Xiaomijev Pure Mode u svakom trenutku moći isključiti u postavkama, s čime se ne mogu pohvaliti iOS korisnici.