Telemach Hrvatska gradi 10 Giga optičku mrežu, Zagreb će postati prvi 10 Giga grad u regiji

Ulagački ciklus Telemacha i United Grupe, od preko milijardu i sedamsto milijuna kuna usmjeren je u modernizaciju mobilne mreže i izgradnju najsuvremenije optičke mreže

Bug.hr petak, 17. rujna 2021. u 00:34

Izgradnjom najbrže optičke mreže u Europi Telemach će Hrvatsku smjestiti visoko na europskoj digitalnoj karti te osigurati najvišu razinu kvalitete usluga za svoje korisnike, najavljeno je iz ovog telekoma, uz najavu da će Zagreb postati "prvi 10 Giga grad u regiji".

Telemach već danas, zahvaljujući postojećoj infrastrukturi, može podržati internetske brzine do 10 Giga u dvanaest tisuća kućanstava u Zagrebu, a do kraja sljedeće godine i na cijelome području Grada Zagreba. U sljedećih godinu dana oko 170.000 hrvatskih kućanstava bit će pokriveno 10 Giga optičkom mrežom. Internetske brzine koje Telemach trenutačno omogućuje svojim korisnicima su čak dvadeset puta veće od prosječne brzine Interneta u Hrvatskoj.

"Telemach je došao u Hrvatsku postati lider. Operator smo koji ispunjava svoja obećanja te s ponosom možemo reći da će 10 Giga optička mreža koju gradimo biti uvjerljivo najbrža u Europi, po brzini i kvaliteti usporediva samo s postojećom mrežom u Južnoj Koreji, koja je svjetski rekorder kad je riječ o internetskim brzinama. Zagreb će tako, zahvaljujući našim ulaganjima u infrastrukturu, postati prvi 10 Giga grad u regiji, a najbržu optičku mrežu uskoro će dobiti i cijela Hrvatska", izjavio je Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemacha Hrvatske i Slovenije.

Adrian Ježina
Adrian Ježina

Najbrže rastući operator u Hrvatskoj

Nakon integracije u Grupu i promjene imena, s uvođenjem novih mobilnih paketa te pokretanjem ulagačkoga ciklusa od 1,7 milijardi kuna u modernizaciju mobilne i izgradnju optičke mreže Telemach je danas najbrže rastući operator u Hrvatskoj. Rast poslovanja prati i znatan porast broja zaposlenika od čak 59 posto u posljednjih godinu i pol dana.

Istodobno s izgradnjom najbrže fiksne mreže Telemach intenzivno radi na nadogradnji postojeće 4G mobilne mreže i uvođenju 5G mreže kako bi u idućih godinu dana svi korisnici Telemacha Hrvatska imali istu razinu mobilne usluge. Tako je, nakon kupnje frekvencijskoga spektra za gotovo 110 milijuna kuna, Telemach uspješno pustio u rad prve 5G bazne stanice u Zagrebu i Osijeku, a brzine izmjerene na novoj Telemachovoj 5G mreži dosežu do čak 1,8 Gbps. Nakon završetka nadogradnje cjelokupna mobilna mreža bit će znatno unaprijeđena, u skladu s najvišim svjetskim standardima.

"Za manje će od godinu dana 5G signal biti dostupan u cijeloj Hrvatskoj. Do početka ćemo adventa 5G mrežom pokriti prvo cijeli Zagreb, nakon čega slijede i drugi veći gradovi. Već tijekom jeseni stanovnici Novoga Zagreba moći će se pohvaliti najbržim internetskim brzinama u Hrvatskoj jer će cijeli taj dio grada istodobno biti pokriven 5G mobilnom i 10 Giga optičkom mrežom", istaknuo je Ježina.

Intenzivna izgradnja mreže

Telemach u Hrvatskoj upravo provodi intenzivnu izgradnju mreže po uzoru na Vivacom iz Bugarske i Telemach Slovenije, članice United Grupe s najbržom mobilnom mrežom na svojim tržištima.

Od ožujka 2020., kad je postao dijelom United Grupe, vodećega pružatelja telekomunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Europi, Telemach Hrvatska je prošao intenzivnu transformaciju poslovanja s jasnim usmjerenjem na isporuku najboljih proizvoda i korisničkoga iskustva. Uz već najavljena ulaganja u mobilnu mrežu od dodatnih gotovo milijardu kuna, kojima planira znatno unaprijediti pokrivenost i kapacitete postojeće mreže, Telemach trenutačno provodi nadogradnju postojeće mreže na temelju migracije tehničkih sustava u sklopu procesa odvajanja od Tele2 Švedska.

U cilju osiguranja najboljega korisničkog iskustva u skladu sa željama i potrebama korisnika Telemach je obogatio svoju ponudu i dovodeći u Hrvatsku vodeću OTT platformu jugoistočne Europe EON te jedan od vodećih svjetskih glazbenih servisa TIDAL.