Osmišljen stroj za precizno 3D ispisivanje i pečenje piletine laserom

Znanstvenici s američkog sveučilišta Columbia iskoristili su modernu tehnologiju kako bi izradili iznimno precizna kulinarska djela, u kojima su oblik, tekstura i okus kontrolirani na mikroskopskoj razini

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 27. rujna 2021. u 06:00

Ekipa istraživača s američkog sveučilišta Columbia već gotovo desetljeće i pol razvija tehnologije za 3D ispis hrane. Ova tehnologija oslanja se na klasične metode aditivne proizvodnje, ali umjesto plastičnog filamenta na podlogu polaže razne namirnice u tekućem obliku, sloj po sloj, i tako stvara jedinstvene i vrlo precizne kulinarske kreacije. Međutim, 3D ispisivanje, primjerice, čokolade jednostavno je za izvesti jer se čokolada prilikom hlađenja stvrdnjava i zadržava zadani joj oblik. S druge strane, meso nema to svojstvo, pa je ista ekipa znanstvenika prionula na posao kako bi uspjeli u svoje 3D printane zalogaje uključiti i namirnice kojima je potrebna termička obrada.

Rezultat njihovog rada je studija koja opisuje "robotskog kuhara" objavljena početkom ovog mjeseca u časopisu Science of Food. Rješenje problema preciznog kuhanja ili pečenja 3D ispisanih kreacija pronašli su u – laserima. Oni mogu, kao i kod SLS 3D pisača, sloj po sloj precizno aplicirati toplinsku energiju na ispisanu hranu, te je tako termički obrađivati i davati joj potrebna svojstva. Osim što neće ostati sirova, ovako tretirana hrana moći će imati i željenu teksturu, okus i nutritivna svojstva.

3D ispis piletine
3D ispis piletine

Potpuno autonomni osobni kuhar

Istraživači su za ove svrhe testirali više laserskih sustava, valnih duljina od infracrvenih (980 nm i 10,6 μm) pa sve do plavih lasera (445 nm) za precizno pečenje piletine. Prije nego su prionuli na pečenje, pileća su prsa pretvorili u pire i ispisali u tankom sloju (debljine 3 mm), a potom su prema tome usmjerili svoje lasere. Ispitivali su kako različite valne duljine lasera utječu na dubinu kuhanja, promjenu boje, zadržavanje vlage te razlike u okusu. Za najbolje rezultate, zaključuju, najbolje je kombinirati više valnih duljina lasera.

Različite dubine pečenja i boje piletine rezultat su varijacija u valnoj duljini lasera
Različite dubine pečenja i boje piletine rezultat su varijacija u valnoj duljini lasera

Otkrili su kako se meso pečeno laserima skuplja za 50% manje od klasično pečenoga, zadržava dvostruko više vlage, a okusom je vrlo slično konvencionalno pripremljenome. Dva ispitanika koji su "na slijepo" testirali uzorke laserski pečene piletine čak su ih i preferirali u usporedbi s uzorcima pripremljenima na uobičajeni način. Znanstvenici poručuju kako im to daje nadu da njihova tehnologija ima budućnost.

Lasersko pečenje
Lasersko pečenje

Krajnji cilj ovog istraživanja jest stvoriti autonomni sustav koji bi mogao ispisivati i kuhati hranu na zahtjev korisnika, te postati potpuno automatizirani osobni kuhar. Prije toga, bit će potrebno stvoriti i softversku podršku, "nešto poput Photoshopa ili CAD-a za hranu", poručuju s Columbie. Takav bi napredni softver omogućio ljudima, koji nisu programeri, da sami dizajniraju kulinarske kreacije i potom ih ispišu i skuhaju uz pomoć stroja. Takve digitalne recepte mogli bi i dijeliti s drugima, pojašnjavaju svoju viziju budućnosti autori ove studije.