Wozniakova svemirska kompanija bit će "Google Maps za orbitu"

Prvi korak ka čišćenju Zemljine orbite od svemirskog smeća, zaostalog od raznih lansiranja satelita i raketa, trebalo bi biti detaljno mapiranje i praćenje svakog djelića opasnog otpada

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. listopada 2021. u 15:57

Iako je krajnji cilj Stevea Wozniaka i njegovog poslovnog partnera Alexa Fieldinga čišćenje orbite od svemirskog otpada, njihova tvrtka ispočetka će se baviti nečim drugim – bit će to, kako je Fielding izjavio za TechCrunch, mapiranje svemirskog smeća koje se trenutačno nalazi u orbiti. Privatna svemirska kompanija Privateer, koju su njih dvojica pokrenuli u tajnosti, već će sljedeće godine početi s aktivnim radom na svojoj misiji.

Detaljno praćenje smeća

Njihov će prvi satelit, naziva Pono 1, biti lansiran u orbitu 11. veljače sljedeće godine. Bit će to maleni satelit veličine 3 standardna Cubesat modula (10x10x30 cm). Bit će opremljen s ukupno 42 senzora, od čega će biti 12 kamera i 30 ne-optičkih senzora. Njihov će zadatak biti snimati stanje u orbiti i pratiti kretanje i najmanjih komadića svemirskog otpada, s preciznošću od čak 4 mikrometra.

Kako i sami ne bi proizvodili svemirski otpad, Wozniak i Fielding svoj će satelit dati načiniti od ugljikovih vlakana i uz pomoć tehnologije 3D ispisa, što će mu omogućiti da prilikom planiranog deorbitiranja potpuno izgori u orbiti. Prvi satelit u orbiti će provesti oko 4 mjeseca, no već u travnju Privateer planira lansirati i svoj drugi satelit, Pono 2, s istom svrhom. Fielding kaže kako su za lansiranja već odabrali partnera i dobili sve potrebne dozvole.

Sprječavanje sudara u orbiti

Cilj ovih akcija, kao i cjelokupnog postojanja Privateera, jest mapirati svaki, i najmanji, djelić svemirskog otpada koji nekontrolirano kruži orbitom. Stvorit će se tako orbitalni "Google Maps", servis koji će svoje usluge nuditi privatnim i državnim svemirskim kompanijama kako bi im pomogao izbjeći sudare s opasnim komadima smeća prilikom lansiranja budućih svemirskih misija. Već su dogovorili i suradnju s američkim Svemirskim snagama (Space Force) koji će koristiti njihove usluge mapiranja orbitalnog otpada.

Fielding, iako za sebe kaže da je optimist, smatra da je svijet s ovim projektom već odavno zakasnio. "Vjerojatno smo na tek 24 mjeseca od prve ljudske žrtve u orbiti, kojoj će uzrok biti zagađenje niske Zemljine orbite", poručio je.

Svemirski otpad velik je i rastući problem. U orbiti se trenutačno nalazi, prema procjenama, preko dvije milijarde raznih krhotina, od čega ih je preko 34 tisuće većih od 10, a 750 tisuća većih od jednog centimetra. Čak i manji komadići svemirskog smeća, budući da se kreću brzinama i do 40.000 km/h, opasni su za svemirske misije, pogotovo one s ljudskom posadom.