SAD i službeno dobile "Svemirsku vojsku"

Ovoga je tjedna potpisana odluka o osnivanju nove postrojbe unutar oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, službenog imena U.S. Space Command

Sandro Vrbanus subota, 31. kolovoza 2019. u 15:08

Još početkom ljeta prošle godine Američki je predsjednik Donald Trump najavio kako će pokrenuti proces osnivanja nove grane njihovih oružanih snaga, pohvalivši se tada idejom "Svemirske vojske". Nazvao ju je tada Space Force i rekao kako bi ona trebala osigurati "američku dominaciju u svemiru" kad je riječ o vojnim aktivnostima. Za pokretanje nove organizacije zadužio je svojeg potpredsjednika Mikea Pencea, u proračunu izdvojio 8 milijardi dolara za ovaj projekt, da bi ovoga tjedna cijela stvar postala i službena.

Trump je protekloga četvrtka u vrtu Bijele kuće potpisao odluku o osnivanju nove grane oružanih snaga, koja se službeno naziva U.S. Space Command. SpaceCom, kako već skraćeno nazivaju svemirske oružane snage, posvetit će se "novom bojištu" i nadzoru svih vojnih aktivnosti koje se odvijaju u svemiru. Imat će i zadatak braniti američke interese u svemiru, braniti SAD od mogućih napada na njihove satelite, te otkrivati i zaustavljati lansiranja raketa.

Unatoč najavi da će "Space Force" biti šesta grana oružanih snaga, uz Kopnenu vojsku, Mornaričko pješaštvo, Ratnu mornaricu, Ratno zrakoplovstvo i Obalnu stražu, to se ipak nije dogodilo. Novoosnovano "Svemirsko zapovjedništvo" postalo je tek samostalna borbena postrojba unutar Ministarstva obrane.