Sony 'pritisnuo' Dbrand i natjerao ih da povuku iz prodaje svoje ploče za PS5

Japanska tvrtka poručila je Dbrandu da uklone prilagođene ploče za PlayStation 5 iz prodaje ili će ih u suprotnom biti prisiljeni tužiti

Matej Markovinović ponedjeljak, 18. listopada 2021. u 12:00

Poznati proizvođač zaštitne opreme za pametne telefone, Dbrand, još je u veljači započeo s prodajom crnih ploča za kućište PlayStationa 5 te je tada, znajući da su druge tvrtke sa sličnim namjerama imali problema sa Sonyjem, pozvao japansku tvrtku da ih tuži poručivši im "Go ahead, sue us".

Iako su zainteresirani kupci mjesecima mogli s lakoćom nabaviti svoj Darkplate, čini se da od subote to više nije moguće, jer je Sony poslao Dbrandu pismo u kojem zahtjeva prestanak proizvodnje i prodaje prilagođenih ploča za njihovu igraću konzolu, prenosi The Verge.

Naime, u pismu se navodi kako Dbrandove ploče repliciraju Sonyjev zaštićeni dizajn proizvoda, pa čak i s prilagođenim verzijama ikona, koje bi, kako se isticalo na stranici Dbranda, trebale biti „prepoznatljive, ali u potpunosti legalne“, što ipak na kraju nije slučaj.

Natpis koji je dočekivao kupce Darkplateova na Dbrandovoj stranici. Foto: Dbrand
Natpis koji je dočekivao kupce Darkplateova na Dbrandovoj stranici. Foto: Dbrand

Sony je tako zatražio Dbrand da prekine s promocijom i prodajom svih ploča koje sadrže istu ili sličnu tvrtkinu konfiguraciju proizvoda, uključujući i sve Darkplateove koji se trenutno prodaju na stranici dbrand.com.

Na Redditu se oglasio i Dbrand s opsežnom objavom u kojoj su naveli da su se „za sada“ odlučili „podrediti zahtjevima terorista“ te su poručili Sonyju da se „j*be“, a također su se pitali i kako se serija Squid Game "izvukla" s prepoznatljivim ikonama, a oni nisu. 

Foto: Dbrand
Foto: Dbrand