Bezosov Blue Origin planira u Zemljinoj orbiti izgraditi privatnu svemirsku postaju

Kompanije Blue Origin i Sierra Space objavile su kako planiraju već do kraja ovog desetljeća u niskoj orbiti izgraditi svemirsku postaju s turističkom, istraživačkom i komercijalnom namjenom

Sandro Vrbanus utorak, 26. listopada 2021. u 21:58

Privatne svemirske kompanije Blue Origin, u vlasništvu Jeffa Bezosa i Sierra Space, objavile su svoj ambiciozni plan izgradnje privatne svemirske postaje koja bi se trebala nalaziti u Zemljinoj niskoj orbiti. Postaja će se zvati Orbital Reef, a bit će u potpuno privatnom vlasništvu. Prema najavama, ovaj bi projekt trebao otvoriti novo poglavlje u svemirskim putovanjima i istraživanju svemira te stvoriti sasvim novi poslovni ekosustav kojem će središte biti upravo svemirska postaja.

U suradnji s ovim će kompanijama svatko, tko ima dovoljno novca, imati pristup svemiru za razne projekte – od poslovnih, preko znanstvenih i istraživačkih, to turističkih. Postaja Orbital Reef nudit će smještaj, logistiku i svu potrebnu opremu, a usluge koje će njezini vlasnici nuditi obuhvaćat će i prijevoz privatnih svemirskih turista do postaje i natrag. Plan je da se s projektom započne uskoro, a da postaja bude aktivna već u drugoj polovici ovog desetljeća.

Komercijalni pothvat

Postaju Orbital Reef i rakete koje će do nje prevoziti putnike odlikovat će obnovljive tehnologije, pametan dizajn, napredni automatizirani sustavi logistike, uz minimiziranje troškova i kompleksnosti, što je bio jedan od problema dosadašnjih orbitalnih postaja. Cijeli projekt, pa i samu postaju, bit će moguće skalirati, tj. ona će moći rasti dodavanjem novih modula, ovisno o rastućim potrebama i željama klijenata.

Osim Blue Origina i Sierra Spacea na projektu će surađivati i Boeing, kao i niz manjih privatnih tehnoloških kompanija i sveučilišta. Svoju ponudu usmjerit će prema svima koji imaju potrebu ili želju raditi u svemiru i sa svemirskim tehnologijama – od kompanija koje bi u orbiti nešto proizvodile, preko obrazovnih institucija koje bi tamo provodile eksperimente, državama koje žele imati svoje prve astronaute, pa sve do znanstvenih institucija koje će moći provoditi istraživanja u mikrogravitaciji.