Prijenos od 14:30: Blue Origin šalje Williama Shatnera, kapetana Kirka, na rub svemira

Došao je dana kada će legendarni kapetan Kirk iz Zvjezdanih staza zaista poletjeti do ruba svemira i na nekoliko minuta osjetiti bestežinsko stanje

Sandro Vrbanus srijeda, 13. listopada 2021. u 10:37

Privatna svemirska kompanija Blue Origin u vlasništvu Jeffa Bezosa danas će obaviti svoju drugu potpuno civilnu putničku misiju. Prvi let u srpnju privukao je pozornost jer je na njemu bio sam Bezos, a ovoga puta glavna zvijezda programa bit će 90-godišnji holivudski glumac William Shatner, najpoznatiji po ulozi kapetana Kirka iz Zvjezdanih staza.

Najstariji astronaut

Ovim letom Shatner će postati najstarija osoba koja je poletjela do ruba svemira, a titulu će preuzeti američkoj pionirki svemirskog programa Wally Funk. Podsjetimo, ona je u dobi od 82 godine prije tri mjeseca letjela s Bezosom i ekipom do visine od oko 106 kilometara.

U sklopu misije NS18 uz Shatnera će do Kármánove linije, i malo preko nje, biti lansirani Chris Boshuizen, nekadašnji NASA-in zaposlenik i osnivač tvrtke Planet Labs, Glen de Vries, osnivač platforme za medicinska istraživanja Medidata Solutions (njih dvojica sami su platili za put) te Audrey Powers, potpredsjednica uprave Blue Origina.

Javnosti nije poznato je li Shatner također platio za ovo iskustvo ili ga je Blue Origin pozvao tek zbog privlačenja pozornosti. Prije svemirskog leta glumac je izjavio: "Uzbuđen sam i anksiozan i malo nervozan i malo uplašen u vezi cijele ove nove avanture."

Prijenos uživo počinje u 14:30 po našem vremenu, a očekivano vrijeme lansiranja je 90 minuta nakon toga, oko 16 sati. Sve možete pratiti putem priloženog YouTube streama.

Kao i u slučaju Bezosovog leta, raketa New Shepard ponijet će četvero putnika u posebnoj putničkoj kapsuli do visine od 100-tinjak kilometara. Tamo će se kapsula odvojiti od rakete i nastaviti balističkom putanjom u "slobodni let", pri čemu će putnici iskusiti nekoliko minuta bestežinskog stanja. Raketa će se vratiti i vertikalno sletjeti na tlo, dok će kapsula nastaviti padati i uz pomoć padobrana se meko spustiti nekoliko kilometara od mjesta lansiranja. Cijeli proces potrajat će oko 11 minuta.