Najkorištenija verzija Androida je ona iz 2019. godine

Iako je Android 11 dostupan već godinu dana te se tako očekuje da će se moći pronaći na većini uređaja, Googleovi podaci pokazuju da to ipak nije slučaj

Matej Markovinović srijeda, 24. studenog 2021. u 22:05

Mnogi korisnici najčešće ni ne dobe priliku isprobati nove verzije Androida, pa nikoga ne bi trebala čuditi činjenica da je najkorištenija verzija popularnog mobilnog sustava upravo ona koja je izašla još 2019. godine – Android 10.

Sudeći prema Googleovoj „nadzornoj ploči za distribuciju Androida“, Android 10 može se pronaći na čak 26,5 posto uređaja koji su pristupili Trgovini Play u razdoblju od sedam dana, čineći ga tako najpopularnijom verzijom među korisnicima.

Android 11 mrvicu „kiksa“, pa ga se može pronaći na 24,2 posto uređaja, dok najnoviji Android 12 nije niti uvršten u Googleove podatke, koji su, kako prenosi 9to5Google, stari barem tri tjedna.

Foto: 9to5Google
Foto: 9to5Google

Na trećem je mjestu, očekivano, Android 9,0 Pie, kojeg ima 18,2 posto uređaja, a slijede ga Oreo s 13,7 posto i Nougat sa 6,3 posto. Na začelju su sad već prastari Marshmallow, Lollipop, KitKat i Jelly Bean koji se zajedno koriste na manje od 6 posto uređaja.

Nije nepoznato da je Apple, barem u pogledu softverske podrške, odavno pretekao brojne proizvođače Android pametnih telefona. Međutim, čini se da se situacija s Androidom 12 ipak polako, ali sigurno poboljšava, pa ga se već može pronaći na Samsungovoj Galaxy S21 seriji i Googleovim Pixelima.