U vrijeme testiranja drona u Australiji došao poziv za pomoć i dogodilo se povijesno spašavanje

Australski mediji pohvalili su se najvjerojatnije povijesnim događajem, prvi put je jedan dron sudjelovao u izravnom spašavanju unesrećenih plivača iz mora, do čega je došlo slučajno u vrijeme testiranja novog modela

Matija Pavlić petak, 19. siječnja 2018. u 07:00

Australski mediji (konkretno Sydney Morning Herald) prenose vijest o spasilačkoj operaciji na moru u kojoj je sudjelovao dron. Spasilačka služba Novog Južnog Walesa je na obalama oko mjestašca Lennox Head testirala dron Little Ripper koji je dio kampanje za zaštitu građanstva od morskih pasa.

Za vrijeme testiranja pristigao je poziv u pomoć, dvoje plivača u dobi od 15 i 17 godina našlo se u nevolji na uzburkanom moru. U roku od oko 70 sekundi Lennox Head je locirao spomenute plivače te do njih spustio plutajuću podlogu na napuhavanje pomoću koje su nesretni plivači uspjeli doći do obale.

Nakon uspješno izvedene akcije, zamjenik premijera Novog Južnog Walesa, John Barilaro, istaknuo je kako se radilo o povijesnom događaju, prvi put u povijesti jedan je dron iskorišten za spašavanje unesrećenih plivača. Također, nije propustio istaknuti isplativost ovog projekta.

Australija je zasad vodeća zemlja u svijetu u primjeni dronova za nadzor obale; dosad je isporučeno oko 40 Little Ripper dronova koji su opremljeni spomenutim plutajućim podlogama na napuhavanje i GPS-ovima te imaju autonomiju od 2 i pol sata.