Kuro Reader - uglađen čitač stripova minimalističkog dizajna i dobro osmišljenih mogućnosti

Riječ je o lijepo napravljenoj aplikaciji za čitanje stripova koja je podjednako dobro prilagođena pametnim telefonima i tablet računalima, a osim što se ističe ugodnim i minimalističkim sučeljem, posve je podređena ugodi čitanja stripova…

Matija Gračanin petak, 17. prosinca 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Kuro Reader
Namjena Mobilni čitač e-stripova za Android telefone i tablet računala
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan / 24 kn (Pro)

Aplikacije koje se specijaliziraju za čitanje stripova na pametnim telefonima i tabletima svakako ima i više nego dovoljno, no uvijek se pojedine istaknu te nametnu kao ponajbolja u konkurenciji, bilo svojim mogućnostima, sučeljem ili već nekim drugim karakteristikama. Kuro Reader upravo je takva aplikacija.

Riječ je o sposobnom čitaču stripova koji se ističe minimalističkim sučeljem, a općoj ugodi čitanja pridonose i njegovo solidno osmišljene mogućnosti. Omogućava jednostavno upravljanje bibliotekom stripova koji se nalaze na unutarnjoj memoriji telefona (ili na dodatnoj  SD kartici), a sve počinje tako da se dodaju željene mape i pričeka da završi skeniranje.

Nakon toga će stripove biti lako dostupni kroz lijepo osmišljen pregled, a posebno je zgodno i to što je stripove moguće filtrirati prema autoru, serijalu, godini, mapi ili posebno napravljenoj kolekciji unutar same aplikacije. Osim toga, tu je i nešto detaljniji pregled informacija o svakom stripu (oslanja se na ComicRackove metapodatke).

Specifičnost Kuro Readera svakako je i činjenica da je riječ o malenoj aplikaciji, ali i to da se u sučelju nigdje ne prikazuju oglasi. Osim toga, performanse su na zavidnoj razini te se stranice stripova renderiraju i otvaraju vrlo brzo (podržava tipične formate kao što su cbz, cbr, cbt i cb7).

Zahvaljujući dobroj optimiziranosti troši i manje baterije, a pri svemu tome ja navigacija i listanje stripova odlično izvedeno (moguće je i mijenjati načine listanja i prikaz). Tu je i poseban modalitet za manga stripove (čitanje s desna na lijevo), kao i čitav niz drugih mogućnosti i detalja.

Naravno, osnovna inačica je besplatna, a za više mogućnosti kao što je tamna tema, mogućnost snimanja pojedinih stranica stripova ili ažuriranje podataka o stripovima, potrebno je kupiti izdanje Pro koje stoji 24 kuna i tako potpomognuti i sam razvoj aplikacije.