Iran ponovno zabranjuje kriptorudarenje zbog problema s energijom

Količina električne energije koja je dostupna u Iranu neće biti dovoljna za redovnu potrošnju tijekom zime, pa su vlasti odlučile još jednom na nekoliko mjeseci zaustaviti rudarenje kriptovaluta

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 27. prosinca 2021. u 18:53

Iran muku muči sa stabilizacijom elektroenergetske mreže. Budući da im je zabilježena potrošnja energije najviša ljeti i zimi, tada dolazi i do problema s nedovoljnom opskrbom, a vlasti na to reagiraju tako što zabranjuju rad registriranim postrojenjima za rudarenje kriptovaluta. Naime, Iran je jedna od zemalja s većim utjecajem na rudarenje bitcoina – procjenjuje se da se u toj zemlji nalaze postrojenja zaslužna za 4,5%, pa do čak 7% cjelokupnog hashratea ove kriptovalute.

Ne valja ljeti, ne valja zimi

Istodobno, dolaskom zime povećava se potrošnja energije za grijanje kućanstava, na što otpada oko 70% ukupne potrošnje tijekom zime. Suočeni s time, vladajući su morali ponovno ovoga mjeseca zabraniti rudarenje kriptovaluta, slično kako su to bili učinili i protekloga ljeta. Ljetna zabrana istekla je u rujnu, pa su tijekom jeseni rudari mogli nastaviti s radom, ali to, vidimo, nije potrajalo predugo.

Osim zabrane rudarenja, diljem Irana ugašena je javna rasvjeta, a građane se poziva da racionaliziraju svoju potrošnju električne energije i plina koliko god je to moguće. Iranski elektrodistributer Tavanir vjeruje da će ove mjere biti dovoljne da se spriječe redukcije i problemi u opskrbi tijekom zime.

Ako se pitate kako je Iranu moguće jednom odlukom zabraniti rad svim rudarima kriptovaluta, odgovor leži u sljedećoj činjenici. Sva postrojenja za rudarenje u toj se zemlji moraju prijaviti nadležnima i dobiti dozvolu za rad. One druge, koji se kriptorudarenjem bave ilegalno, iranske vlasti kažnjavaju oduzimanjem opreme. Krajem prošlog su mjeseca tako objavili da su, od uvođenja tih mjera, zaplijenili oko 222 tisuće neprijavljenih rudarskih rigova iz više od šest tisuća ilegalnih rudarskih farmi.

Očekivano, zabrana rudarenja naišla je na oštre kritike onih koji se njome bave. Prema tvrdnjama legalnih kriptorudara u Iranu, njih je relativno malo u usporedbi s onim neprijavljenima. Ilegalnih rudarskih postrojenja, gledano po potrošnji energije, je oko 90%, pa "ilegalci" troše oko deset puta više energije nego legalni rudari, tvrde iz zajednice rudara kriptovaluta u Iranu.