Plaća Tim Cooka veća je preko 1.400 puta od plaće prosječnog zaposlenika Applea

Čovjek na čelu tehnološkog giganta Applea, Tim Cook, u 2021. godini zaradio je 98,7 milijuna dolara, dok je godinu prije toga zaradio 'samo' 14,8 milijuna dolara

Matej Markovinović nedjelja, 9. siječnja 2022. u 22:25

Nije tajna da izvršni direktor Applea, Tim Cook, zarađuje više od svojih zaposlenika, no svakako je zanimljivo novo izvješće Reutersa u kojem se navodi da je njegova plaća u 2021. godini bila čak 1.447 puta veća od plaće jednog prosječnog radnika tehnološkog giganta iz Cupertina.

Toj su impresivnoj brojci, naravno, uveliko pomogle i nagrade u obliku dionica, zbog kojih je Cook na kraju krajeva i zaradio gotovo 100 milijuna dolara. No, čini se da je medijalna plaća zaposlenika u Appleu također rasla, pa je ona 2020. godine iznosila 57.783 dolara, dok se prošle godine popela na 68.254 dolara.

Iz tvrtke kažu da su zbog nekih promjena u zapošljavanju i naknadama za  izračun za 2021. godinu odabrali novog medijalnog zaposlenika za usporedbu, pa su brojke možda i zbog toga ispale nešto veće, no nije sigurno na što točno Apple cilja.

U svakom slučaju, Cook čija je plaća ostala tri milijuna dolara, prošle je godine dobio 82,3 milijuna u obliku dionica, 12 milijuna za postizanje pojedinih Appleovih ciljeva i 1,4 milijuna dolara za zračna putovanja, premije osiguranja i slično.

Podsjetimo, Cook je preuzeo Apple u kolovozu 2011. godine nakon što je suosnivač tvrtke Steve Jobs podnio ostavku svega par mjeseci prije svoje smrti. Dionice su od tad porasle za preko 1000 posto, pa ni nije čudo da se Cook može pohvaliti impresivnom godišnjom zaradom, čiji dio svakog ljeta donira raznim dobrotvornim udrugama.