Super apsorpcija - ključ za novu generaciju kvantnih baterija

Ideja o kvantnoj bateriji ima potencijal značajno utjecati na pohranu energije u obnovljivim izvorima energije i minijaturnim elektroničkim uređajima

Mladen Smrekar nedjelja, 16. siječnja 2022. u 06:00

Kvantne baterije koje koriste kvantnomehaničke principe kako bi poboljšale svoje sposobnosti, zahtijevaju to manje vremena punjenja što su veće, objašnjava dr. James Q. Quach s Instituta za fotoniku i napredna osjetila (IPAS) Sveučilišta u Adelaideu. Tamošnji su istraživači, zajedno s međunarodnim kolegama, uspješno dokazali koncept super apsorpcije, ključ izrade kvantnih baterija.

Aktivni sloj mikro šupljine sadrži organske poluvodičke materijale koji pohranjuju energiju
Aktivni sloj mikro šupljine sadrži organske poluvodičke materijale koji pohranjuju energiju

Kako bi dokazali koncept, opisan u časopisu Science Advances, istraživači su izradili nekoliko mikrošupljina nalik na pločice različitih veličina koje su sadržavale različit broj organskih molekula. 

Veliki potencijal

"Aktivni sloj mikro šupljine sadrži organske poluvodičke materijale koji pohranjuju energiju. U osnovi super apsorbirajućeg učinka kvantnih baterija je ideja da sve molekule djeluju zajedno kroz svojstvo poznato kao kvantna superpozicija", kaže dr. Quach. "Povećavanjem veličina mikrošupljina i broja molekula, smanjivalo se vrijeme punjenja."

Istraživači su uspješno dokazali koncept super apsorpcije
Istraživači su uspješno dokazali koncept super apsorpcije

Ideja o kvantnoj bateriji ima potencijal značajno utjecati na pohranu energije u obnovljivim izvorima energije i minijaturnim elektroničkim uređajima. Koncept dr. Quacha i njegovog tima istraživača otvara mogućnost nove klase kompaktnih i snažnih uređaja za pohranu energije. Njihov sljedeći korak bit će razvoj potpuno funkcionalnog prototipa kvantne baterije.