Microsoft najavio kupnju Activision Blizzarda za gotovo 70 milijardi dolara

Ako se ovo uistinu ostvari, Microsoft će posjedovati franšize kao što su Call of Duty, Spyro, Guitar Hero, Crash Bandicoot, Warcraft, Diablo, Starcraft i brojne druge

Matej Markovinović utorak, 18. siječnja 2022. u 17:37

Microsoft je na svom službenom blogu najavio da će za vrtoglavih 68,7 milijardi dolara kupiti Activison Blizzard, igraći studio koji stoji iza popularnih franšiza Call of Duty i World of Warcraft, ali i brojnih drugih igara.

„Tijekom mnogih desetljeća, studiji i timovi koji čine Activision Blizzard, zaradili su ogromno poštovanje od milijardi ljudi diljem svijeta. Nevjerojatno smo uzbuđeni što imamo priliku raditi s nevjerojatnim, talentiranim i predanim ljudima iz Activision Blizzarda“, poručio je izvršni potpredsjednik Microsoftovog igraćeg odjela, Phil Spencer.

Microsoft očekuje da će se ova akvizicija odobriti do 2023. godine, no valja istaknuti da su prošle godine kupili ZeniMax Mediju, pod kojom se nalazi i popularna Bethesda Softworks, id Software i drugi, pa na regulatorima ostaje odlučiti stvara li novim preuzimanjem Microsoft nedozvoljeni monopol.

U svakom slučaju, ako ovo uistinu prođe, ovo će biti daleko najveća akvizicija ikad viđena u igraćoj industriji te u Microsoftovoj povijesti.

„Do finaliziranja ove transakcije, Activision Blizzard i Microsoft Gaming nastavit će raditi neovisno. Kada se akvizicija završi, poslovanje Activision Blizzarda odgovarat će mi kao izvršnom direktoru Microsoft Gaminga“, zaključuje Spencer.

Ukratko, je li stvarno Activision kupljen za skoro 70 milijardi dolara ili nije, znat ćemo iduće godine.

Najavljena kupnja dolazi, usput, nakon serije skandala u Activisionu i njegovim studijima, posebice Blizzardu, i nakon serije sudskih postupaka što od strane države Kalifornije, što od strane Activisionovih zaposlenika, koji su tužili tvrtku pojedinačno i kolektivno zbog seksizma, zlostavljanja na radnom mjestu, nejednakih radnih uvjeta i još ponečega, pa je čak i Bobby Kotick nedavno najavio da je spreman otići s mjesta direktora ako bi to pomoglo konsolidaciji Activisiona.

Čini se da bi Microsoftova kupnja tvrtke, ako bude odobrena iduće godine, bila za Activision dar s neba.