Morse Code - sve što je potrebno za lako prevođenje i učenje Morseove abecede

Morse Code je sasvim besplatna aplikacija putem koje ne samo da je moguće prevoditi Morseov kod, nego je aplikaciju moguće iskoristiti i kako bi ga se naučilo. Dakako, sama aplikacija nudi sve što je potrebno kako bi se komuniciralo upravo Morseovom abecedom…

Matija Gračanin srijeda, 19. siječnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Morse Code 
Namjena Prevođenje i učenje Morseove abecede
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatno 

Samuel Finley Breese Morse američki je izumitelj i slikar koji se proslavio upravo činjenicom da je osmislio jednostavan kod u kojemu su znakovi (slova, broje i znakovi interpunkcije) sastavljeni od slogova kratkih i dugih signala (točaka i crtica), a koji se izvorno koristio za komuniciranje električnim brzojavom.

Taj kod koji je svima poznat kao Morseova abeceda koristi se i danas, doduše ne za brzojave, no dobrim ga dijelom za komunikaciju koriste osobe s invaliditetom, radio amateri, a i dalje ostaje koristan kada se trebaju poslati signali za pomoć.

Morse Code je aplikacija koje ne samo da omogućuje prevođenje Morseove abecede (može prevesti primljenu poruku i kodirati poruku slanje), nego nudi i čitav niz popratnih mogućnosti. Prevođenje se događa u stvarnom vremenu, a sama poruka se može emitirati bilo putem zvučnika u pametnom telefonu, bljeskalicom ili vibracijama (upravo korisno kod osoba s invaliditetom).

Osim toga, zgodna je detalj što aplikacija podržava i Q kratice pa, kada se unese poruka koja sadržava kraticu, onda će biti automatski dodana (to je ujedno moguće isključiti u konfiguraciji aplikacije). Za one koji ne znaju, Q kratice su dogovoreni i standardizirani operativni signali koje danas obično koriste radioamateri.

Konačno, Morse Code omogućava i jednostavno učenje Morseove abecede pri čemu je učenje podijeljeno na nekoliko razina. No, jednom kada se prođu sve razine, trebalo bi se prilično dobro vladati Morseovom abecedom. Da bi stvar bila još bolja, aplikacija je posve besplatna, a zgodno je i to što postoji inačica za Windows.