Demonstracija moći: MediaTekov Wi-Fi 7 2,4 puta brži od Wi-Fi 6

Tajvanski proizvođač poluvodiča uspješno je demonstrirao Wi-Fi 7 tehnologiju, a prvi proizvodi sljedeće generacije trebali bi postati dostupni sljedeće godine

Mladen Smrekar utorak, 25. siječnja 2022. u 12:28

Wi-Fi 7 isporučivat će 2,4 puta veću brzinu od Wi-Fi 6, čak i uz korištenje istog broja antena, rekli su predstavnici tajvanskog MediaTeka nakon uspješne demonstracije prošlog tjedna. To znači da bi Wi-Fi 7 mogao pružiti brzine veće od 30 gigabita u sekundi (Gbps); još uvijek relativno novi Wi-Fi 6 postiže brzine do 9,6 Gbps.

"Napredak Wi-Fi 7 u širini kanala, QAM-u i novim značajkama kao što je multi-link rad (MLO) učinit će Wi-Fi 7 vrlo atraktivnim za pametne telefone i računala, ali i potrošačke uređaje i vertikalne industrije poput maloprodaje i industrije", rekao je Mario Morales, potpredsjednik grupacije pod čijim okriljem djeluje i MediaTek.


Sljedeća generacija Wi-Fi-ja podržavat će igranje u oblaku i 8K video streaming i bit će kompatibilna sa svim dostupnim spektrima, uključujući 2,4GHz, 5GHz i 6GHz. Wi-Fi 7 će ukloniti i potrebu za Ethernet kabelima, najavljuju u MediaTeku. 


"Wi-Fi će biti prva prava, visoko propusna zamjena za žičanu vezu", kaže Alan Hsu, generalni direktor MediaTeka. "Wi-Fi 7 tehnologija bit će okosnica kućnih, uredskih i industrijskih mreža i pružiti besprijekornu povezanost za sve, od AR/VR aplikacija za više igrača do igara u oblaku i 4K poziva do 8K streaminga."

Iako je MediaTek najavio prve Wi-Fi 7 proizvode već dogodine, sam Wi-Fi sljedeće generacije vjerojatno neće biti certificiran do 2024. Uz to, Wi-Fi 7, poznat kao IEEE 802.11be standard, još je u fazi nacrta specifikacije, što znači da ćemo se morati strpjeti još neko vrijeme.