Radioteleskopom uhvaćen tajanstveni svemirski objekt koji se "javlja" svakih 18 minuta

Australski radioastronomi zabilježili su sporo pulsirajući izvor zračenja u našoj galaksiji, jedinstven po svojim karakteristikama. Svakih dvadeset minuta, naime, ovaj izvor se aktivira na minutu

Sandro Vrbanus četvrtak, 27. siječnja 2022. u 12:28

Astronomija danas poznaje cijeli niz svemirskih tijela koja se, gledano sa Zemlje, ponašaju tako da "pulsiraju", odnosno u našem smjeru šalju svoje zračenje, u vidljivom ili nevidljivom spektru, u različitim intervalima.

Pulsari, neutronske zvijezde koje se vrlo brzo okreću oko svoje osi, obično se "javljaju" bljeskovima zračenja na razini milisekundi ili sekundi. Na sličan se način ponašaju i misteriozni izboji radiozračenja poznati kao FRB (Fast Radio Bursts). S druge strane postoje i sporo pulsirajući objekti, kao što su primjerice supernove, čije se zračenje može zabilježiti tijekom nekoliko dana ili mjeseci, da bi potom nestalo. No, ono što su otkrili radioastronomi s australskog sveučilišta Curtin do sada nije viđeno, iako je teoretski predviđena mogućnost njegovog postojanja.

Signal vidljiv triput na sat

Otkriće, objavljeno u časopisu Nature, opisuje izvor zračenja neuobičajeno sporog perioda pulsiranja. Ovaj se neobični svemirski objekt, kakav ranije nije zabilježen, radioteleskopom može snimiti svakih 18 minuta, a izvor zračenja potom je aktivan oko jedne minute. Za otkriće je zaslužan student Tyrone O’Doherty, trenutačno doktorand na Curtinu, a znanstveni je rad objavio uz pomoć kolega iz međunarodne organizacije za radioastronomiju ICRAR (International Centre for Radio Astronomy Research).

Za ovako pravilan, a opet neuobičajen izvor zračenja, pretpostavlja se da je neutronska zvijezda ili bijeli patuljak (ostatak zvjezdane jezgre), koji se iz nepoznatog razloga rotira iznimno sporo. Činjenica da je njegovo zračenje vrlo polarizirano navodi na zaključak da objekt ima i vrlo snažno magnetsko polje (pa ga se najbolje može opisati kao magnetar). Bljeskovi zračenja, kada su aktivni, među najsnažnijima su na južnom nebu, i vidljivi su u širem frekvencijskom spektru. Ponekad se sastoje od bljeskova kraćih od pola sekunde, a ponekad je njegovo "paljenje i gašenje" glatko.

Osim profila zabilježenih bljeskova, o ovom se tajnovitom objektu ne zna mnogo. Astronomi su ga locirali unutar naše galaksije, na udaljenosti od oko 4.000 svjetlosnih godina od Zemlje, pa kažu kako je on praktički "u našem susjedstvu". Prema podacima su zaključili i da je magnetar, ili što god to bilo, manji od našeg Sunca.

U nastavku donosimo video u kojem dr. Natasha Hurley-Walker sa sveučilišta Curtin odgovara na neka pitanja o ovom otkriću.