Tajanstveni signal iz svemira ponavlja se svakih 157 dana

Astronomi su otkrili tzv. fast radio burst signal koji do Zemlje dolazi u pravilnim razmacima iz dubokog svemira, što je tek drugi potvrđeni ovakav slučaj

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. lipnja 2020. u 15:46

Brzi proboji elektromagnetskog zračenja koje traje vrlo kratko, od djelića milisekunde pa do nekoliko milisekundi, i dolazi iz dubokog svemira, nazivaju se fast radio burst (FRB). Izvor im je kakav astronomski fenomen izvan naše galaksije, a do sada ih je otkriveno preko stotinu, različitih frekvencija i valnih duljina. Prvi FRB zabilježen je relativno nedavno, 2007. godine. Sve ovo upućuje na činjenicu da je riječ o za sada još prilično misterioznim i neistraženim pojavama.

Do sada je za tek jedan od ovih izvora bilo utvrđeno da proizvodi ponavljajuće FRB signale u precizno određenim razmacima.  Bio je to signal FRB 180916, otkriven 2018. godine, koji se ponavlja u redovnim ciklusima od 16 dana. Prvo tijekom četiri dana "ispaljuje" signale, potom 12 dana miruje, te započinje ispočetka. Ovakvo ponašanje potvrđeno je početkom ove godine, da bi ovoga tjedna bilo potvrđeno opažanje još jednog tajnovitog sličnog ponavljajućeg signala.

Ovoga puta radi se o signalu FRB 121102, koji ima ciklus od 157 dana. Tijekom četiri godine opažanja radioteleskopom Jodrell Bank Observatory u Engleskoj zabilježeno je da njegov ciklus izgleda tako da se signal pojavljuje u pulsovima različitih frekvencija kroz razdoblje od 90 dana, nakon čega ulazi u stanje mirovanja od 67 dana.

Misterij ponavljanja

Ove pojave za sada nemaju znanstveno prihvaćeno objašnjenje koje bi točno opisalo njihov izvor. Ranije se mislilo da je izvor FRB-a vjerojatno kakav kataklizmički događaj u dubokom svemiru, no otkriće ponavljajućih uzoraka demantira tu hipotezu. Neka od mogućih objašnjenja uključivala su i brzo rotirajuće neutronske zvijezde magnetare, čija precesija bi odredila ponavljajuće periode FRB-a, no posljednje otkriće 157-dnevnog ciklusa i tu teoriju matematički potkopava. Naime, prema sadašnjim izračunima o ponašanju neutronskih zvijezda teško bi bilo objasniti precesiju s tako dugim periodom.

Dakako, uvijek se javljaju i oni koji smatraju da je riječ o signalima koje svjesno šalje neka udaljena civilizacija. I takve tvrdnje se razmatraju, no do potvrde istih mogli bismo se načekati.

"Ovo uzbudljivo otkriće dodatno ističe kako zapravo malo znamo o izvorima FRB-a", izjavio je Duncan Lorimer, voditelj istraživanja i koautor tehnike analize podataka koja je dovela do ovogo otkrića ponavljajućeg FRB-a. Dodao je kako će biti potrebno promatrati velik broj ovakvih pojava kako bi se doznalo više o njima i eventualno otkrio njihov izvor.