Nvidia službeno odustaje od preuzimanja ARM-a

Nvidia i SoftBank objavili su kako zbog prevelikih regulatornih zahtjeva raskidaju ranije zaključen ugovor o preuzimanju proizvođača čipova Arm Limited

Sandro Vrbanus utorak, 8. veljače 2022. u 14:19

Preuzimanje koje se dogovaralo mjesecima, pa bilo i službeno potvrđeno još u rujnu 2020. godine, sada je i službeno propalo. Nvidia i SoftBank objavili su, naime, službeno priopćenje o odustajanju od kupoprodaje ARM-a. Podsjetimo, britanski proizvođač čipova i ARM arhitekture u vlasništvu je japanskog SoftBanka, a trebao je prijeći u ruke Nvidije za više od 33 milijarde američkih dolara.

Presudni su bili propisi

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva prošle su godine bile privremeno zaustavile ovu akviziciju, i tada je prvi puta proces "zapeo". Intervencija britanskih vlasti bila je "od javnog interesa", a cilj joj je bio istražiti može li preuzimanje ARM-a imati ikakve implikacije na nacionalnu sigurnost. Regulatorni zahtjevi očito su se gomilali, jer Nvidija sada upravo njih navodi kao razlog za odustajanje od preuzimanja. Unatoč dobroj volji svih uključenih, stoji u priopćenju, značajni regulatorni izazovi spriječili su konzumaciju već potpisanog ugovora.

Umjesto da prijeđe u vlasništvo američke Nvidije, Arm Limited sada će početi planirati samostalni izlazak na burzu. To bi se trebalo dogoditi do kraja naredne fiskalne godine, odnosno prije kraja ožujka 2023.

Iz Nvidije kažu kako će ostati u partnerskim odnosima i nastavit će licencirati ARM-ovu tehnologiju. "Očekujem da će ARM biti najznačajnija arhitektura procesora narednoga desetljeća", izjavio je Jensen Huang, osnivač i direktor Nvidije.

Kao posljedica propalog ugovora ostalo je razriješiti i financijske zavrzlame. Nvidija i SoftBank dogovorili su kako će ARM zadržati predujam od 1,25 milijarde dolara koji je plaćen prilikom potpisivanja ugovora, i ti će se ARM-u bilježiti kao prihod u ovom poslovnom tromjesečju. Zauzvrat, Nvidija će zadržati 20-godišnju licencu za korištenje ARM-ovih tehnologija.