Britanske vlasti privremeno zaustavile prodaju ARM-a Nvidiji

Nadležna tijela vlasti Ujedinjenog Kraljevstva istražit će mogući utjecaj prodaje Arm Holdingsa na nacionalnu sigurnost i očuvanje poštene tržišne utkamice

Sandro Vrbanus srijeda, 21. travnja 2021. u 23:45

Poslovna transakcija vrijedna preko 33 milijarde dolara, kojom bi Nvidija trebala preuzeti britanski Arm Holdings od japanskog SoftBanka, privremeno je zaustavljena. Odlučio je tako Oliver Dowden, državni tajnik za pitanja digitalnog društva, medija, kulture i sporta. Prema službenom priopćenju objavljenom ovoga tjedna na stranicama Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, ovo će Ministarstvo pokrenuti proces "intervencije u javnom interesu".

Naloženo je agenciji za nadzor tržišta i konkurencije Competition and Markets Authority da započne s prvom fazom istrage preuzimanja ARM-a, u kojoj će ispitati sve okolnosti akvizicije s pravne i tržišne strane. Osnovni je cilj istražiti može li ova transakcija imati ikakve implikacije na nacionalnu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva.

Proizvodnja čipova je strateška grana industrije

ARM je, pojašnjavaju, značajan globalni igrač na poluvodičkom tržištu. Kako je ovaj sektor ključan za razvoj svih drugih tehnologija, od umjetne inteligencije, preko kvantnog računalstva pa do 5G telekomunikacijskih mreža, poluvodički su čipovi iznimno bitan dio i britanske nacionalne infrastrukture te u tehnologijama povezanima za obranu. Sjedište ARM-a je i dalje u Cambridgeu, a prije nego inicijalno britanska kompanija iz japanskih prijeđe u američke ruke, vlasti UK žele prikupiti sve dostupne informacije kako bi bili sigurni da im je akvizicija prihvatljiva.

Prva istraga trebala bi do kraja srpnja uroditi izvješćem o mogućem utjecaju prodaje ARM-a na tržišnu utakmicu i nacionalnu sigurnost. Tada će biti donesene i preporuke vladajućima o tome što učiniti – intervenirati u akviziciju, dopustiti je, ili pokrenuti drugu fazu istrage koja će ispitati eventualno potrebne dodatne detalje.