Potvrđeno: Arm Holdings bit će prodan Nvidiji

Japanski SoftBank prihvatio je ponudu američke kompanije u vrijednosti oko 40 milijardi dolara za preuzimanje cjelokupnog poslovanja Arm Holdingsa

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. rujna 2020. u 06:00

Već početkom ovoga tjedna trebalo bi biti službeno potvrđeno da će američka kompanija Nvidia postati novi vlasnik Arm Holdingsa. O prodaji Arm Holdingsa, inače proizvođača čipova ARM arhitekture govori se još od sredine srpnja, kada je njihov vlasnik, japanski investicijski konglomerat SoftBank, odlučio "likvidirati poziciju" i riješiti se ove investicije kako bi se izvukao iz otežane financijske situacije.

Nedugo zatim pojavile su se špekulacije da bi kupac mogao biti Apple, kao potencijalni ulagač spominjao se i Samsung, da bi kao najizgledniji kupac isplivala upravo Nvidia, koja je i najdalje došla u pregovorima o preuzimanju. Isti su sada, prema nekoliko navodno pouzdanih izvora, dovršeni, a uskoro će biti objavljeni i svi detalji.

Kako se doznaje, Nvidia bi za Arm trebala izdvojiti oko 40 milijardi američkih dolara, dio od čega bi platili u novcu, a dio u vlastitim dionicama. Tom bi transakcijom SoftBank predao sve dionice Arm Holdingsa u ruke Amerikancima, ali bi zauzvrat postao i najveći pojedinačni dioničar Nvidije. Softbank je Arm Holdings preuzeo 2016. godine za oko 32 milijarde američkih dolara.

Nadopuna: Tijekom noći iz Nvidije je stigla i službena potvrda da će upravo oni postati novi vlasnik Arm Holdingsa, i to upravo na gore opisani način – dijelom u novcu (12 milijardi dolara), a dijelom u dionicama (21,5 milijardi dolara). Povrh toga SoftBank će moći dobiti dodatnih 5 milijardi dolara u ovisnosti o financijskim rezultatima prodane podružnice, a Nvidija će zaposlenicima Arm-a dodijeliti 1,5 milijardi dolara u novim dionicama.

Novi vlasnici zadržat će ime, intelektualno vlasništvo, ali i poslovne planove koje je SoftBank počeo realizirati. Preuzimanje je podložno regulatornim odobrenjima u Velikoj Britaniji, Europskoj uniji, SAD-u i Kini, pa se očekuje da će biti finalizirano kroz 18 mjeseci.