Hakeri kažu da su onesposobili ruske špijunske satelite

Hakerska skupina NB65 priključila se Anonymousima u kibernetičkim napadima na ruske ciljeve, a kao prvi veliki rezultat naveli su onemogućavanje cijelog niza satelita za nadzor

Sandro Vrbanus srijeda, 2. ožujka 2022. u 12:33

Network Battalion 65' službeno je ime hakerske aktivističke skupine, poznate i kao NB65, koja se ovih dana priključila kolektivu Anonymous u odmazdi usmjerenoj prema Rusiji, a sve zbog napada na Ukrajinu. NB65 se u ovu hakersku borbu uključio protekloga vikenda, a sada su se već pohvalili i velikim postignućem.

Odmazda za napad na Ukrajinu

Hakeri, naime, tvrde da su onesposobili dio Roscosmosovog kontrolnog centra koji upravlja ruskim špijunskim satelitima. Prema njihovim tvrdnjama, posljedica ovog napada je gubitak kontrole nad tim satelitima, koji inače služe za snimanje i izviđanje.

Sustav za nadzor je, kako kažu, izbrisan, korisničke dozvole su "rotirane", a server je ugašen. Dokaze za ove tvrdnje iz NB65 su podijelili na Twitteru, a Rusima su ironično poželjeli "zabavu u popravljanju špijunske tehnologije", uz neizostavno "Slava Ukrajini".

Poručili su i kako s napadima neće stati sve dok Rusija ne prestane s bombardiranjem, ubijanjem civila i pokušajem invazije. Za kraj su ih, uz prigodnu psovku, uputili natrag u Rusiju. Službene potvrde ovog hakiranja ruskih špijunskih satelita, dakako, nema.

Hakerski dokaz uspješnog napada
Hakerski dokaz uspješnog napada