Microsoft se pridružio bojkotu ruskog tržišta, Rusija blokirala američke društvene mreže

Appleu i još nekoliko tehnoloških kompanija od sada se u zaustavljanju dijela poslovanja na tržištu Rusije priključio i Microsoft, najavivši prestanak prodaje svojih proizvoda i usluga zbog agresije na Ukrajinu

Sandro Vrbanus subota, 5. ožujka 2022. u 09:25

Microsoft je putem službenog bloga izvijestio kako su užasnuti, ljutiti i žalosni zbog rata u Ukrajini te su osudili rusku invaziju na tu zemlju. Kako bi se pridružili sankcijama koje su brojne zemlje i kompanije diljem svijeta uvele, i u Microsoftu su odlučili zaustaviti svu prodaju svojih proizvoda i usluga na području Rusije. Sličan potez nedavno je, podsjetimo, povukao i Apple, zatvorivši svoje trgovine i pokrenuvši određene restrikcije na App Storeu.

Osim zaustavljanja svih novih prodaja, Microsoft najavljuje kako će surađivati s vlastima SAD-a, Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva, kako bi u skladu s njihovim sankcijama, prilagodili i ostale oblike poslovanja na ruskom tržištu. Dosadašnji korisnici njihovih usluga u Ruskoj Federaciji očito će ih moći nastaviti koristiti, barem za sada, a ova odluka znači da, na primjer, Rusi neće više moći kupiti pretplatu na Azure ili Microsoft 365.

Sve više tech kompanija blokira Rusiju

Osim Applea i Microsofta, određene akcije povukli su Meta i Google, blokiranjem monetizacije ruskim državnim medijima na Facebooku, Googleu i YouTubeu, potom Twitter blokiranjem oglasa, TikTok restrikcijama do sadržaja ruskih medija, a Netflix je odbio prenositi ruske državne medije, što im tamo zakon odnedavno nalaže.

Nadalje, isporuke svojih proizvoda prema Rusiji zaustavili su TSMC, Intel, AMD, Dell, Ericsson, Nokia, SAP i Oracle. Popis tehnoloških kompanija koje mijenjaju svoju politiku prema Rusiji u stvarnom vremenu se ažurira na ovim stranicama.

Rusija blokirala Facebook, potom i ostale

Kako bi se suprotstavili spomenutim akcijama tehnoloških tvrtki, i u Rusiji su povukli određene poteze. Prije nekoliko je dana u Rusiji postalo teško do nemoguće pristupiti Twitteru, a u petak u večernjim satima i službeno je tamošnji regulator Roskomnadzor objavio kako će potpuno blokirati pristup Facebooku. Čine to, kažu, kao odgovor na restrikcije koje je Facebook uveo njihovim državnim medijima.

Od listopada 2020. godine Roskomnadzor je izbrojao 26 slučajeva diskriminacije ruskih medija, pa su ih prigodno sada odlučili blokirati.

Nedugo zatim doznalo se kako je u Rusiji potpuno blokiran i Twitter, a potom su "pali" i Google te YouTube.