Apple zaustavlja prodaju svojih proizvoda u Rusiji

Nakon što je Apple uveo ograničenja za Apple Pay u Rusiji i povukao neke ruske medijske aplikacije iz App Storea, stiže još jedan odgovor na rusku invaziju

Matej Markovinović srijeda, 2. ožujka 2022. u 12:33

Apple je privremeno zaustavio prodaju i izvoz svih svojih proizvoda u Rusiji kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, priopćili su iz tvrtke.

„Duboko smo zabrinuti zbog ruske invazije na Ukrajinu i stojimo uz sve ljude koji pate kao rezultat nasilja. Podržavamo humanitarne napore, pružamo pomoć za nastalu izbjegličku krizu i činimo sve što možemo da podržimo naše timove u regiji“, kažu iz Applea.

Tehnološki gigant iz Cupertina poduzeo je brojne mjere kao odgovor na invaziju. Tako, primjerice, navode da su ograničili Apple Pay u Rusiji te da RT News i Sputnik više nisu dostupni za preuzimanje u App Storeu izvan te zemlje.

Kao dodatna sigurnosna mjera za ukrajinske građane, onemogućili su pojedine značajke za praćenje prometa na Apple Mapsu u Ukrajini, a sličnu je stvar napravio i Google prije nekoliko dana. No, unatoč nedavnom apelu jednog od ukrajinskih čelnika, App Store i dalje funkcionira u Rusiji.

„Apeliram na vas da prestanete isporučivati Appleove usluge i proizvode Ruskoj Federaciji, uključujući blokiranje pristupa App Storeu“, napisao je u otvorenom pismu Mykhailo Fedorov, potpredsjednik Vlade Ukrajine.