Zaposlenik Tesle dobio otkaz jer je na YouTubeu prikazivao greške softvera za autonomnu vožnju

Na YouTube kanalu AI Addict, mogu se pronaći mnogobrojni videozapisi koji prikazuju značajke, ali i greške Teslinog FSD Beta softvera. To se tvrtki nije svidjelo, pa su otpustili zaposlenika koji stoji iza tog sadržaja

Matej Markovinović srijeda, 16. ožujka 2022. u 22:11

John Bernal, Teslin zaposlenik koji je na svom YouTube kanalu AI Addict objavljivao videozapise o tvrtkinom Full Self Driving (FSD) Beta softveru, dobio je otkaz nakon videa u kojem njegova Tesla udara u cestovni stupić.

Kako prenosi CBNC, Bernal navodi da su mu menadžeri prije otkaza rekli da je prekršio Teslina pravila te da je njegov YouTube kanal u sukobu interesa. Tvrtka, međutim, nije navela službeni razlog otkaza te su odbili komentirati slučaj.

Bernal kaže da je uvijek bio transparentan kad je bilo riječ o njegovom YouTube kanalu, kako sa svojim nadležnima, tako i s javnošću. Tako na njegovom LinkedIn profilu uz zaposlenje u Tesli stoji i poveznica na AI Addict kanal, a kako ističe bivši zaposlenik Tesle, nikada nije vidio koja bi ga pravila sprječavala da samostalno kreira recenzije automobilske tehnike koristeći svoju imovinu.

Istaknuo je i da su mu se menadžeri obratili u ožujku 2021. nakon što je objavio video u kojem se prikazuju brojni slučajevi u kojima je Teslin FSD softver zakazao i skoro „napakostio“ pješacima i biciklistima.

„Menadžer iz mog Autopilot tima pokušao me odvratiti od objavljivanja bilo kakvog negativnog ili kritičkog sadržaja u budućnosti koji uključuje FSD softver. Iz tog su razloga održali i video konferenciju sa mnom, ali nikada ništa nisu napismeno stavili“, rekao je Bernal za CBNC.

Bernalu je nakon otkaza ukinut pristup FSD softveru, pa će mu biti teško održati YouTube kanal na životu, ali, kako kaže, i dalje mu je stalo do Tesle, sigurnosti vozila te pronalaženja i popravljanja bugova.