Google, Apple, Amazon i Samsung nikako da se dogovore - Matter opet odgođen

Matter je najavljen još krajem 2019. godine te je prvobitno trebao izaći na tržište 2020. To se, naime, nije dogodilo, pa je lansiranje još nekoliko puta odgođeno

Matej Markovinović petak, 18. ožujka 2022. u 14:45

Izlazak Matter, novog standarda za povezivanje uređaja Interneta stvari (IoT) kojeg među ostalima razvijaju Google, Apple, Amazon i Samsung, ponovno je odgođen. Lansiranje se očekivalo ovog ljeta, no sada je premješteno na jesen ove godine, otkrila je za The Verge Michelle Mindala-Freeman iz Saveza za standarde povezivanja (CSA).

Kako navodi Mindala-Freeman, izlazak je odgođen jer je potrebno finalizirati komplet za razvoj softvera (SDK), koji će proizvođači uređaja koristiti za ugradnju svojih proizvoda u ekosustav Matter. Svrha toga je osigurati da više uređaja zajedno rade neometano, što je, podsjetimo, i opće obećanje novog standarda.

Iz tog je razloga, kaže Mindala-Freeman, potrebno više vremena za rad na nekoliko ključnih područja SDK-a, kako bi stabilizirali, podesili, prilagodili i poboljšali kvalitetu koda.

Foto: Matter
Foto: Matter

„Dovršit ćemo SDK u drugom kvartalu i učinit ćemo verziranje specifikacija dostupnim našem članstvu krajem lipnja. Ovo su definitivno stvari koje grade povjerenje da je naše članstvo all-in na Matteru i guraju nas prema tome da sve bude gotovo ove jeseni“, rekla je Mindala-Freeman.

Ako sve, naime, prođe po planu, postoji mogućnost da ove godine ipak vidimo neke proizvode s Matter certifikatom. Kako prenosi The Verge, 130 uređaja od 50 različitih tvrtki u 15 kategorija, dio su „prvog vala“ koji već prolazi kroz proces testiranja.

Ti uređaji, dakle, uključuju pametne žarulje, utikače, prekidače, pametne brave, termostate, rolete, senzore, kontrolere garažnih vrata, bežične pristupne točke i televizore. Tvrtke iz ovog „prvog vala“ bit će spremne podnijeti zahtjev za Matter certifikaciju i isporučiti proizvode korisnicima čim se objavi specifikacija novog standarda.

„Ukratko, treba vremena za napraviti nešto što je potpuno nova stvar koja nikada prije nije učinjena", zaključila je Mindala-Freeman. Više o odgodi izlaska Mattera možete pročitati na službenom blogu Saveza za standarde povezivanja.