Iza hakerske skupine Lapsus$ stoje tinejdžeri, sada su uhićeni

Hakerska skupina koja je nedavno napala Nvidiju i Microsoft sačinjena je od nekolicine maloljetnika i pod vodstvom je 16-godišnjaka, zaključila je britanska policija, koja je uhitila glavne sumnjivce

Sandro Vrbanus četvrtak, 24. ožujka 2022. u 19:54

Hakiranje je među omladinom ove godine očito postalo popularan "sport". Nedavno smo tako svjedočili slučaju iz naše zemlje, u kojem je podatke telekoma A1 na nepoznat način uspio ukrasti jedan maloljetnik, a sada se priča ponavlja – ali u svjetskim razmjerima. Naime, hakerska skupina Lapsus$, koja je napala Nvidiju, Samsung, Ubisoft, Vodafone, a protekloga vikenda i Microsoft, također je predvođena jednim tinejdžerom.

Riječ je, navodno, o autističnom 16-godišnjaku iz britanskog Oxforda, koji je organizirao i predvodio hakerske pokušaje ucjene vezane za ukradene podatke. S njime je na tome surađivala skupina hakera, također tinejdžera, iz Južne Amerike, najvjerojatnije iz Brazila.

Zaradio 300 bitcoina

Britanski je "mastermind" cijele operacije, prema podacima koje je dobio BBC, svojim aktivnostima do sada prikupio oko 300 bitcoina (ili gotovo 14 milijuna dolara). Londonska policija potvrdila je kako je uhitila sedam osoba u dobi od 16 do 21 godine, povezanih s timom Lapsus$, ali nije dala nikakve dodatne detalje. Svi su oni nakon uhićenja pušteni da se brane sa slobode, ali su i dalje pod istragom.

Oksfordski vođa hakera online se predstavljao kao White ili Breachbase. Njegov otac za britanske je medije izjavio kako nikada nije čuo od njega bilo što o hakiranju, ali je znao da mu je sin "vrlo dobar s računalima". "Uvijek sam mislio da on samo igra igre. Pokušat ćemo ga spriječiti da bude na računalima", kazao je.

Istražitelji su za Bloomberg izjavili kako je ovaj tinejdžer toliko vješt i brz u hakiranju, da su isprva mislili kako promatraju automatizirani proces. No, ispada da njegova skupina, iako vješta u upadanju u tuđe sustave, nije pretjerano brinula o zametanju tragova – otkrio je Microsoft.

Ranije smo pisali kako su čak po društvenim mrežama oglašavali da traže osobe iz velikih kompanija koje bi im pomogle u upadu u velike računalne sustave. Do pada skupine došlo je, navodno, kada je jedan od članova iz nezadovoljstva razotkrio (doxxao) britanskog vođu na hakerskom forumu, otkrivši mu ime, adresu i fotografije s društvenih mreža.