Policija sumnja da je A1 hakirala maloljetna osoba iz Slavonskog Broda

Na naš upit iz Ministarstva unutarnjih poslova potvrdili su kako imaju osnovanu sumnju da je počinitelj hakerskog napada maloljetnik s područja Policijske uprave brodsko-posavske

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. veljače 2022. u 18:54

Tijekom poslijepodneva nekoliko je domaćih medija objavilo neslužbene informacije o tome kako je policija u Slavonskom brodu obavila pretrage doma i identificirala osobu za koju sumnja da je počinitelj nedavnog hakerskog napada na A1 Hrvatska.

Podsjetimo, domaćem telekomu je navodno iz baze bila ukradena veća količina privatnih podataka koji se odnose na njihovih oko 100.000 korisnika. Ukradeni podaci bili su ime i prezime, adresa, OIB te broj telefona.

Službeni podaci iz MUP-a

Na naš upit, iz Ministarstva unutarnjih poslova večeras je službeno potvrđeno kako postoji osnovana sumnja da je haker pronađen. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Možemo potvrditi da policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, od trenutka prijave hakerskog napada, intenzivno poduzimaju radnje iz nadležnosti policije u cilju utvrđivanja identiteta počinitelja kaznenih djela Oštećenje računalnih podataka i Iznude u pokušaju na štetu trgovačkog društva A1 Hrvatska.

Mjere i radnje poduzete tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i poduzete analize digitalnih tragova rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počinitelju kaznenih djela kojima je oštećena tvrtka A1.

Sukladno svemu navedenom, policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti u koordinaciji s PU brodsko-posavskom, proveli su danas tijekom dana pretragu doma, pokretnih stvari (računala, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj kaznenih djela na štetu A1 Hrvatska.

Osoba za koju se sumnja da je počinitelj je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnost iznositi više podataka. Kriminalističko istraživanje se nastavlja."

Telekomu prijeti kazna

Haker je, podsjetimo, ucijenio A1 Hrvatska tražeći otkupninu u visini od 150 ETH (oko pola milijuna dolara) kako ne bi podatke učinio dostupnima javnosti. Telekom otkupninu nije platio, a sudbina podataka za sada je nepoznata. Tijekom proteklih dana haker je čak i komunicirao s A1 i medijima, navodeći i vremenski rok za uplatu otkupnine.

Agencija za zaštitu osobnih podataka, kao nadležna za provođenje GDPR-a u Hrvatskoj, također provodi nadzor i istražuje ovaj slučaj. A1 Hrvatska bi, slijedom toga, mogao biti kažnjen novčanom kaznom u visini do 10 milijuna eura ili 2% godišnjeg prometa.

Korisnike A1 koji su dobili obavijest da su njihovi osobni podaci potencijalno izloženi, savjetujemo da se Agenciji za zaštitu osobnih podataka obrate ukoliko primijete zlouporabu osobnih podataka. AZOP poziva korisnike A1 koji su dobili obavijest da su njihovi osobni podaci potencijalno izloženi, da im se obrate ako primijete zlouporabu osobnih podataka.