U Zagrebu u stanu izgorio skupi električni romobil

Samozapaljenje litij-ionskih baterija nije rijedak slučaj, a što kada se ono dogodi u stanu? Posljednji slučaj iz Zagreba pokazuje kako treba biti oprezan s električnim romobilima

Sandro Vrbanus utorak, 26. travnja 2022. u 09:53

Javna vatrogasna postrojba Zagreb objavila je na svojem Facebooku izvješće s intervencije koja bi mogla zabrinuti sve vlasnike električnih romobila. Naime, jučer je u novozagrebačkom Laništu, u jednom stanu na 1. katu, došlo do požara električnog romobila. Osim požara, vatrogasci su naveli i da se dogodila manja eksplozija, koja je pak izbila prozor stana na ulicu.

Svemu tome očito je "kumovalo" samozapaljenje litij-ionske baterije, jer se na objavljenim fotografijama vidi kako je upravo podnica električnog romobila najviše stradala. Osim romobila, stradalo je i oko 6 m2 stana, stakla na prozorima i vratima, podne obloge i nešto namještaja, dok ozlijeđenih osoba nije bilo.

Koliko se može doznati s društvenih mreža, riječ je o romobilu tipa VSETT 9+, vrijednom više od 13.000 kuna. Ovaj model opremljen je s dva elektromotora snage od po 650 W te ukupne vršne snage od 2.200 W.

Kad je riječ o bateriji, ona je 48-voltna i može biti kapaciteta od 15,6 do 21 Ah, a proizvođač baterija za ovaj model je LG. Sukladno kapacitetu, doseg ovog romobila je od 40 pa do više od 100 kilometara s jednim punjenjem. Romobil se, navodno, zapalio prilikom punjenja baterije.