Marshall Stanmore II - Djelić glazbene povijesti u domu

Zamaman retro dizajn, inspiriran Marshallovim legendarnim gitarskim pojačalima, ono je čime će vas Stanmore II inicijalno privući. Zadržat će vas brojnim drugim vrlinama

Davor Šuštić subota, 28. svibnja 2022. u 00:00
specifikacije
Tip Bluetooth zvučnik
Zvučničke jedinice 5,25" bas-srednjetonac, 2x 0,75" visokotonci
Snaga 80 W (50 W + 2x 15 W)
Povezivost Bluetooth 5.0 (SBC, AAC, aptX), 3,5 mm AUX, RCA
Dimenzije i masa 350 x 195 x 185 mm, 4,65 kg
Jamstvo 2 godine

Od svih bežičnih zvučnika više klase dostupnih na tržištu, Marshall Stanmore II jedan je od vizualno najzanimljivijih. Predviđamo kako će se osobito dopasti ljubiteljima žešće glazbe, a lako je shvatiti zašto: izgleda poput smanjenog Marshallovog gitarskog pojačala, jednog od zacijelo najprepoznatljivijih komada glazbene opreme u povijesti, a istodobno i sinonima za prekrasnu grmljavinu s pozornica svih veličina. Bez obzira jeste li bili na koncertu Jimija Hendrixa, Slayera ili prijateljevog garažnog benda, gotovo je sigurno da se negdje na bini nalazilo barem jedno Marshallovo pojačalo – i zbog toga će vam Stanmore II biti privlačan već na prvi pogled.

Stanmore II od tvrtkinih pojačala preuzima kombinaciju boja, dizajn Marshallova amblema, ali i konstrukcijske materijale. Riječ je, naime, o izvanredno robusnom bežičnom zvučniku, koji, umjesto uobičajene plastike, koristi kutiju od drva, čije su stranice omotane vinilom s efektom kože. Prednjicu mu krasi mjedena pločica s graviranom godinom osnutka čuvene londonske tvrtke – 1962., a najveći njezin dio prekriven je akustički transparentnom mrežicom od tvida. Vanjske dimenzije Stanmorea II iznose 35 x 19,5 x 18,5 centimetara, a jezičac na vagi zaustavlja se na 4,65 kilograma, iz čega je jasno kako se radi o konkretnom komadu akustičkog hardvera.

Drvena zvučnička kutija prekrivena je vinilom s teksturom nalik koži. Ta kombinacija Stanmore II čini izuzetno robusnim
Drvena zvučnička kutija prekrivena je vinilom s teksturom nalik koži. Ta kombinacija Stanmore II čini izuzetno robusnim

Tri potenciometra

Marshallova prepoznatljiva dizajnerska filozofija nastavlja se i na gornjoj strani zvučnika, gdje se smjestila još jedna mjedena pločica, koja okružuje 3,5-milimetarski AUX ulaz, tri potenciometra, dvije tipke i polugicu za uključenje i isključenje uređaja. Potenciometri su namijenjeni namještanju glasnoće te jačine basa i visokih frekvencija. Lijeva tipka služi odabiru ulaza (Bluetooth, AUX ili RCA), a desna puštanju i pauziranju pjesama, odnosno prebačaju na sljedeću pjesmu (dvostruki pritisak) te povratku na prethodnu (trostruki pritisak). Budući da na gornjoj strani zvučnika ima više no dovoljno prostora, bili bismo sretniji da su funkcije preskakanja pjesama dodijeljene vlastitim, odvojenim tipkama.

Spomenuti potenciometri okreću se posve glatko, trenutačno reagiraju na podražaje, i vrlo ih je ugodno koristiti. Sva tri okružena su s 10 "crtica", koje su osvijetljene crvenom svjetlošću, a pružaju nam jasnu informaciju o tome gdje se trenutačno nalazimo na ukupnom rasponu glasnoće, odnosno "pojačanosti" niskih i visokih frekvencija. Kada prestanemo okretati potenciometre, svjetlost se nakon nekoliko trenutaka isključuje, što će biti korisna informacija za mrzitelje ikakvih svjetlećih efekata.

Stanmore II dostupan je i u bijeloj izvedbi, koja će se bolje uklopiti u neke okoline crne boje
Stanmore II dostupan je i u bijeloj izvedbi, koja će se bolje uklopiti u neke okoline crne boje

Pozadina Stanmorea II relativno je neugledna. Tu nalazimo samo RCA ulaz, ovalni bas-refleksni otvor te priključak napajanja. Strogo gledajući, Stanmore II nije posve bežičan, jer ne posjeduje bateriju te ga je za rad nužno spojiti u slobodnu utičnicu. Samim time, očito je kako se radi o zvučniku koji ćete koristiti na fiksnoj poziciji, kod kuće ili u uredu, s opcionalnom povremenom selidbom u prostor oko kuće, gdje može poslužiti kao ozvučenje za druženje na otvorenom, s obzirom na to da za takvo što definitivno ima dostatnu zalihu snage.

Zabavljač u duši

Time dolazimo do ključnog aspekta svakog bežičnog zvučnika, pa tako i Marshallova Stanmorea II – kvalitete zvuka. Iskustvo nas je naučilo da s uređajima s retro dizajnom, osobito onima koji otvoreno nastoje evocirati sjećanja na sjajnu zabavu i istaknuti vlastiti kultni status, treba pristupiti s rezervom, jer ispod blještave površine nerijetko nema supstance. Srećom, Stanmore II ne ubraja se u takve uređaje. Štoviše, cjelokupne akustičke performanse smatramo još jednim adutom Marshallova bežičnog zvučnika.

Iza prednje zaštitne mrežice nalaze se tri dinamičke zvučničke jedinice: centralno pozicionirani 5,25-inčni bas-srednjetonac te dva 0,75-inčna visokotonca, smještena lijevo i desno od woofera. Bas-srednjetoncem upravlja 50-vatno pojačalo klase D, dok su za visokotonce zadužena dva 15-vatna pojačala istog tipa. Prema službenim specifikacijama, spomenute jedinice pokrivaju raspon frekvencija od 50 Hz do 20.000 kHz, a ukupnih 80 W snage prevodi se u maksimalnu glasnoću od 101 dB na udaljenosti od jednog metra. U slučaju da vam te brojke ne znače ništa, recimo to ovako: odvrne li se do kraja, Stanmore II zvukom može ispuniti relativno veliku prostoriju.

RCA ulaz smjestio se na pozadinu zvučnika, gdje mu društvo prave ovalni bas-refleksni otvor te priključak za napajanje. Stanmore II ne posjeduje bateriju, već za rad iziskuje strujnu utičnicu
RCA ulaz smjestio se na pozadinu zvučnika, gdje mu društvo prave ovalni bas-refleksni otvor te priključak za napajanje. Stanmore II ne posjeduje bateriju, već za rad iziskuje strujnu utičnicu

Ugrađeni Bluetooth 5.0 modul podržava kodeke SBC, AAC i aptX, kao i istodobno povezivanje dvaju uređaja, kako bismo s oba mogli puštati glazbu.

Akustički karakter Marshallova zvučnika u skladu je sa svime što vežemo uz legendarnog engleskog proizvođača: energičan, zabavan i pogodan za širok spektar žanrova. Pronađen je dobar omjer žovijalnosti i cjelokupne izbalansiranosti zvuka. Tako, primjerice, basovi bivaju zadovoljavajuće duboki, ali dovoljno dobro kontrolirani da ne narušavaju reprodukciju vokala. Kod sličnih zvučnika pjevanje često biva potisnuto u drugi plan, no Stanmore II nema takvih problema. Izvođači su uvijek prisutni i razumljivi, čak i u situacijama kada pjevaju preko žestoke rock glazbe, ili ekstremnijih podvrsta metala. Štoviše, dojma smo da se Marshallov zvučnik natprosječno dobro snalazi s gitarskim glazbenim žanrovima, u kojima isporučuje mesnat i živahan zvuk. No ni u drugim tipovima glazbe opisani karakter Stanmorea II ne jenjava. Iako 5,25-inčni bas-srednjetonac gubi zamah na frekvencijama ispod 60 Hz, pa ne uspijeva uvjerljivo reproducirati pozadinsku tutnjavu u nekim tipovima elektronske glazbe i rapa, basa ipak ima u dostatnim količinama, osobito u području gdje se razvija njegova udarnost. U slučaju da vam ga nedostaje, uvijek ga možete dodati pomoću pripadajućeg kotačića na gornjoj strani zvučnika, ili unutar Marshallove mobilne aplikacije, koja sadrži 5-pojasni ekvilizator. Kotačić za bas zapravo podiže decibelažu prvog pojasa spomenutog ekvilizatora, postavljenog na 160 Hz. Isto tako, kotačić za visoke frekvencije podiže 6,25-kilohercni pojas. Srednja tri pojasa (400 Hz, 1 kHz, 2,5 kHz) moguće je ugoditi isključivo pomoću aplikacije.

Stanmore II dostupan je i u bijeloj izvedbi, koja će se bolje uklopiti u neke okoline crne boje
Stanmore II dostupan je i u bijeloj izvedbi, koja će se bolje uklopiti u neke okoline crne boje

Dobar i kad je tih

Osnovnim nedostatkom Stanmorea II, kad govorimo o njegovim akustičkim performansama, smatramo izostanak osjećaja širine zvuka. Premda glasno slušanje s veće udaljenosti do neke mjere otklanja dojam da zvuk dopire iz jedne točke, neki bežični zvučnici sličnih gabarita, kao što je Sonos Five, ipak imaju mnogo veću prostornu disperziju zvuka. Također, vrijedi spomenuti da zvuk na maksimalnoj glasnoći može postati prodoran i blago distorziran, ali Stanmore II u tom slučaju ionako postaje gotovo neugodno glasan, stoga nije izgledno da će ga itko tako koristiti. Čim se glasnoća spusti za jedan ili dva stupnja, distorzije i prodornosti u potpunosti nestaju. Kažimo još i to da se Marshallov zvučnik pokazao odličnim za pozadinsko slušanje, jer pri niskim glasnoćama uspijeva zadržati artikuliranost i popunjenost zvuka.

Uzimajući u obzir sve navedeno, cijena Stanmorea II, postavljena na 2.600 kuna, nije mala, ali ne doima se ni sumanutom. Za potrošeni novac dobit ćete bežični zvučnik koji zvuči uvjerljivo, nudi jednu od najboljih kvaliteta izrade i završne obrade u svojoj kategoriji te sve to spaja s jednim od najlegendarnijih dizajna koji u svijetu glazbe uopće postoje.


Mobilna aplikacija - Uvjet za uparivanje

Za upravljanje zvučnikom koristi se mobilna aplikacija Marshall Bluetooth. Pomalo iznenađujuće, kada smo mobitel temeljen na Androidu 12 prvi put pokušali upariti sa zvučnikom, dočekala nas je poruka da njihovo povezivanje, bez prethodne instalacije aplikacije, nije moguće. Android 11 bio je manje artikuliran – u njemu smo dobili šturu informaciju da je Stanmore II odbio uparivanje preko Bluetootha. Riječ je o prilično iritantnoj osobini zvučnika, koja će vam zakomplicirati život kad vas posjete prijatelji i požele pustiti svoju glazbu, što će im biti omogućeno tek kad instaliraju Marshallovu aplikaciju. Windows 11 računala spajaju se sa zvučnikom bez ikakvih poruka i komentara.

Dobra vijest je ta da je mobilna aplikacija vrlo jednostavna i intuitivna. Sadrži 5-pojasni ekvilizator s osam zvučnih profila te nekolicinu drugih opcija vezanih uz rad zvučnika, poput svjetline LED-ica koje okružuju potenciometre, deaktivacije zvuka (gitarski rif) prilikom uključenja i isključenja zvučnika i uparivanja s drugim primjerkom Stanmorea II, u slučaju da ih posjedujete dva. Također, može poslužiti za odabir ulaza, prebacivanje pjesama (ako se reprodukcija odvija preko Bluetootha) i namještanje glasnoće zvuka. Naravno, za potonje će vam jednako dobro poslužiti i tipke za glasnoću na boku vašeg mobitela.


Marshall Stanmore II

  • Legendarni retro dizajn
  • Izvrsna kvaliteta izrade
  • Kvalitetni potenciometri za glasnoću
  • Bas i visoke frekvencije
  • Živahan i zabavan zvuk
  • Velika zaliha snage
  • Zvuk zadržava karakter prilikom tišeg slušanja
  • Solidna mobilna aplikacija s ekvilizatorom
  • Nužno korištenje mobilne aplikacije za povezivanje sa zvučnikom
  • Cijenili bismo odvojene kontrole za preskakanje pjesama
  • Nema bateriju za rad bez strujne utičnice
Cijena 2.599 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Ronis
Bug 355 lipanj 2022.