Super tkanina kretanje tijela pretvara u električnu energiju

Materijal koji su osmislili singapurski istraživači jednog bi se dana mogla integrirati u odjeću ili nosivu elektroniku za napajanje uređaja u pokretu

Mladen Smrekar nedjelja, 5. lipnja 2022. u 18:15

Znanstvenici s Tehnološkog sveučilišta Nanyang (NTU Singapore) razvili su rastezljiv i vodootporan materijal koji energiju generiranu pokretima tijela pretvara u električnu energiju.

Rastezljivi spandeks

Ključna komponenta u ovoj "tkanini" je polimer koji, kada se pritisne ili stisne, pretvara mehaničko naprezanje u električnu energiju. Izrađen je od rastezljivog spandeksa kao osnovnog sloja i integriran s materijalom nalik gumi kako bi bio jak, fleksibilan i vodootporan.


U eksperimentu objavljenom u časopisu Advanced Materials istraživači su pokazali kako se dodirom komada nove tkanine veličine 3 x 4 cm generira dovoljno električne energije za osvjetljavanje 100 LED dioda.


Pranje, savijanje i gužvanje tkanine nisu uzrokovale bilo kakvu degradaciju performansi, a mogla je održavati stabilnu električnu snagu do pet mjeseci, pokazujući svoj potencijal za korištenje kao pametni tekstilni i nosivi izvor energije.

Prevladan izazov

Bilo je dosad mnogo pokušaja da se razviju tkanine ili odjevni predmeti koji mogu sakupljati energiju iz pokreta, ali izazov je bio razviti nešto što neće degradirati svoje funkcije nakon pranja i istovremeno zadržati izvrsnu električnu snagu.

Dodirom komada tkanine veličine 3 x 4 cm generira se dovoljno električne energije za osvjetljavanje 100 LED dioda
Dodirom komada tkanine veličine 3 x 4 cm generira se dovoljno električne energije za osvjetljavanje 100 LED dioda

Singapurski istraživači pokazali su kako njihov prototip dobro funkcionirati nakon pranja i gužvanja. To znači da bi se mogao utkati u majice ili integrirati u potplate cipela za prikupljanje energije iz najmanjih pokreta tijela i dovoditi električnu energiju do mobilnih uređaja.

Dva načina

Prototip tkanine proizvodi električnu energiju na dva načina: kada se pritisne ili zgnječi (piezoelektricitet) i kada dođe u dodir ili je u trenju s drugim materijalima, poput kože ili gumenih rukavica (triboelektrični efekt). Ova tkanina generira 2,34 vata po četvornom metru električne energije, dovoljno za napajanje malih elektroničkih uređaja, kao što su LED diode i komercijalni kondenzatori.

Prototip tkanine proizvodi električnu energiju na dva načina: piezoelektricitetom i triboelektričnim efektom
Prototip tkanine proizvodi električnu energiju na dva načina: piezoelektricitetom i triboelektričnim efektom

Ovaj prototip za prikupljanje energije baziran na tkanini nadovezuje se na rad koji razmatra kako bi se energija proizvedena u okolišu mogla očistiti. Istraživači su tako nedavno razvili materijal koji bi se potencijalno mogao montirati na krovove ili zidove i iskoristiti energiju proizvedenu vjetrom ili kišnim kapima.