Kinezi testirali solarni sustav koji energiju crpi iz svemira

Elektrana se oslanja na orbitalne satelite koji sunčevu energiju prikupljaju 24 sata dnevno i potom je putem visokofrekventnih mikrovalnih zraka prenose na Zemlju

Mladen Smrekar ponedjeljak, 20. lipnja 2022. u 16:50
Kineski svemirski projekt solarne energije OMEGA
Kineski svemirski projekt solarne energije OMEGA

Svemirska solarna energija mogla bi ponuditi rješenje za sve svjetske energetske probleme. Međutim, kao i kod nuklearne fuzije, problem su troškovi razvoja i rokovi izgradnje sustava. No, čini se da smo stigli korak bliže operativnoj svemirskoj solarnoj energiji.

Čelični toranj

Naime, znanstvenici kineskog Sveučilišta Xidian intenzivno rade na sustavu prikupljanja solarne energije iz - svemira. Oni su nedavno uspješno testirali "prvu svjetsku solarnu elektranu s punim spojem i punim sustavom". Riječ je o čeličnom tornju visokom 75 metara, podignutom u sveučilišnom kampusu.

Solarna elektrana zapravo je čelični toranj visok 75 metara, podignut u sveučilišnom kampusu
Solarna elektrana zapravo je čelični toranj visok 75 metara, podignut u sveučilišnom kampusu

U teoriji, ova elektrana spaja se na orbitalne satelite koji u svojim geostacionarnim orbitama prikupljaju sunčevu energiju 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, prije nego što je putem visokofrekventnih mikrovalnih zraka prenesu na Zemlju. Elektrana će sadržavati pet različitih podsustava usmjerenih na razvoj solarnih polja u svemiru.

Kineski stručnjaci trenutno su tri godine ispred zacrtanog plana
Kineski stručnjaci trenutno su tri godine ispred zacrtanog plana

Svemirska solarna energija ima veliki potencijal jer može kontinuirano prikupljati energiju, izbjegavajući uobičajene probleme kao što su loše vrijeme i noć. Međutim, ostaju prepreke kao što su učinak visokofrekventnog energetskog snopa na komunikacije, zračni promet i dobrobit stanovnika u blizini.

Svemirski projekti

Nova zemaljska postaja Sveučilišta Xidian dio je svemirskog projekta solarne energije zvanog OMEGA, što je skraćenica od Orb-Shape Membrane Energy Gathering Array. Prvi je projekt 2014. predložio Duan Baoyan s Fakulteta elektrostrojarstva Sveučilišta Xidian; dvije godine ranije sličan projekt najavila je i NASA: riječ je o programu SPS-ALPHA (Solar Power Satellite via Arbitrarily Large Phased Array).

NASA-in projekt SPS-ALPHA
NASA-in projekt SPS-ALPHA

Bude li uspješan, SPS-ALPHA "omogućit će izradu ogromnih platformi sastavljenih od desetaka tisuća malih elemenata koji mogu daljinski i pristupačno isporučiti desetke pa i tisuće megavata koristeći bežični prijenos energije na tržišta na Zemlji i misije u svemiru", objašnjava NASA.

Tri godine ispred plana

Kineska OMEGA u međuvremenu je uspjela bežično prenijeti energiju u obliku mikrovalova na udaljenosti od otprilike 55 metara.

Svemirska solarna elektrana u sveučilišnom kampusu
Svemirska solarna elektrana u sveučilišnom kampusu

To znači da su kineski znanstvenici trenutno tri godine ispred ciljeva zacrtanih planom. Dakako, stručnjake čeka još puno posla, a do potpuno operativne solarne energije u svemiru proći će godine.