Amazon počinje s ekološkim dostavama u Europi

Središte Londona bit će prvo područje koje će se pokrivati održivim dostavama. Do vrata naručitelja paketi će tako biti dostavljani pješice ili malenim električnim teretnim biciklima

Sandro Vrbanus utorak, 5. srpnja 2022. u 15:15

Industrija transporta i dostave jedna je od onih koje najviše zagađuju okoliš, a kada se gradovi, poput Londona, odluče uvesti zone ultra niskih emisija u svojem središtu, red je da se i dostavne kompanije tome prilagode. Tako će Amazon, počevši upravo s Londonom, početi središta europskih gradova pokrivati dostavnom mrežom koja se odlikuje ekološkim radom. Prvi "hub" električne mikromobilnosti u dostavi pokrivat će nekoliko londonskih općina, u kojima se planira na ekološki prihvatljiviji način obavljati više od pet milijuna dostava godišnje.

Električni kamioni i bicikli u Londonu

Taj posao Amazonovi će dostavljači odrađivati ili električnim teretnim biciklima ili – pješice. Time će se zamijeniti velik broj dostava, koje bi se inače obavljale klasičnim dostavnim kombijima. Osim što će imati značajan ekološki utjecaj, prelazak na pješake i bicikliste umjesto kombija pozitivno će utjecati i na smanjenje prometnih gužvi u najužem središtu Londona, kažu iz Amazona.

Nakon Londona, u sljedećim će mjesecima flota "čistih" dostavnih vozila biti proširena i na još nekoliko britanskih gradova (Manchester, Coalville, Haydock, Bristol, Milton Keynes). Osim električnih bicikala dostave će se tamo početi vršiti i potpuno električnim 37-tonskim dostavnim kamionima, kojima će se zamijeniti dizelaši usporedive veličine.

Svi ovi napori, uz također najavljeno opremanje Amazonovih logističkih centara solarnim panelima, usmjereni su ka globalnom strateškom cilju kompanije: do 2030. godine smanjiti emisije ugljikovog dioksida za 50% te do 2040. godine postati neto ugljično neutralna kompanija. Kad je riječ o prelasku na obnovljive izvore energije, cilj od 100% bit će u Ujedinjenom Kraljevstvu postignut već 2025., pet godina prije izvornog plana.