Računalna simulacija otkrila u kojem položaju tijela je najbolje piti tablete

Rezultati studije iznenadili su i same istraživače: ovisno o položaju tijela osobe koja pije tabletu, ona može početi djelovati i više od sat vremena ranije ili kasnije

Sandro Vrbanus srijeda, 17. kolovoza 2022. u 09:50

U časopisu Physics of Fluids objavljena je studija koja otkriva da nije svejedno u kojem položaju se nalazi osoba dok pije tablete. Znanstvenici koji stoje iza ovog rada koristili su se naprednim realističnim prikazom anatomije i morfologije ljudskog želuca kako bi stvorili računalni model StomachSim, koji simulira način na koji tijelo reagira na određene položaje te kako oni utječu na apsorpciju tvari unesenih u želudac u obliku oralnih lijekova.

Oralni unos lijekova najčešći je, najjeftiniji i najjednostavniji za pacijenta, pa su iz tog razloga istraživači sa sveučilišta Johns Hopkins i pristupili ovom istraživanju, u želji da poboljšaju učinkovitost lijekova koji se uzimaju na taj način. Ono što su otkrili, kažu, i njih je iznenadilo.

Značajne razlike u brzini razgradnje

"Bili smo vrlo iznenađeni da položaj tijela ima tako ogroman učinak na brzinu rastapanja tablete. Nikada nisam razmišljao činim li to ispravno ili pogrešno, ali sada ću definitivno o tome misliti svaki puta kada uzimam tabletu", izjavio je jedan od autora studije, Rajat Mittal, inženjer i stručnjak za dinamiku fluida s Johns Hopkinsa.

Dio računalne simulacije želuca
Dio računalne simulacije želuca

Naime, studija na prvom potpuno realističnom računalnom modelu ljudskog želuca pokazala je da o položaju tijela ovisi u koji će dio želuca tableta dospjeti. Ako ona stigne u njegov najdublji, izlazni dio (antrum), prije će se početi razgrađivati i ispuštati svoje aktivne tvari prema dvanaesniku, odnosno prvom dijelu tankog crijeva. Dakako, osim položaja tijela na cijeli proces "dostave" tablete na pravo mjesto ima i gravitacija.

Najbolje je ležati na desnom boku

Rezultati pokazuju da je najbolje za što bržu apsorpciju lijeka uzimati ga ležeći na desnom boku. Time se postiže i do 2,3 puta brža razgradnja tablete nego kada je se uzima u uspravnom položaju. Ležanje na leđima slično je kao i uspravni položaj, dok je ležanje na lijevom boku daleko najgore. Ako tableti treba 10 minuta da se razgradi dok osoba leži na desnoj strani, ona će se u uspravnom položaju razgraditi za 23 minute. Pri ležanju na lijevoj strani, pak, moglo bi joj trebati i do 100 minuta.

Položaj tijela za vrijeme uzimanja tablete ima velik utjecaj na to koliko će se brzo ona apsorbirati u tijelu 📷 Khamar Hopkins/Johns Hopkins University
Položaj tijela za vrijeme uzimanja tablete ima velik utjecaj na to koliko će se brzo ona apsorbirati u tijelu Khamar Hopkins/Johns Hopkins University

Želite li, dakle, da vam tableta počne djelovati što prije, lezite na desni bok. Autori istraživanja kažu da je okrenuti se na desnu stranu posebno preporučljivo starijim osobama te onima koji su zbog bolesti primorani biti u sjedećem ili ležećem položaju.