Hrvatski obavještajci s američkim kolegama odradili vježbu kibernetičke obrane

Hrvatska SOA i kibernetički tim SAD-a proveli su zajedničku operaciju lova na zloćudne kibernetičke aktivnosti na vitalnim hrvatskim mrežama

Sandro Vrbanus petak, 19. kolovoza 2022. u 12:23
📷 U.S. Cyber Command
U.S. Cyber Command

Uz odobrenje Vlade Republike Hrvatske, a u suradnji sa SOA-om, tim elitnih obrambenih kibernetičkih stručnjaka iz Kibernetičkog zapovjedništva SAD-a (USCYBERCOM) boravio je u Republici Hrvatskoj gdje su provodili zajedničku operaciju lova na zloćudne kibernetičke aktivnosti "Partnerstvo na djelu", na vitalnim hrvatskim mrežama, objavljeno je iz Sigurnosno-obavještajne agencije.

"Ova vrsta partnerstva u kibernetičkoj sigurnosti je neophodna u današnjem svijetu jer proširuje naš doseg i sposobnosti", rekao je ravnatelj SOA-e Daniel Markić i dodao kako se suočavamo s istim protivnicima i prijetnjama u kibernetičkom prostoru kao i naši partneri te ovakvim zajedničkim operacijama oboje dobivamo i dijelimo vrijedna znanja o kibernetičkoj otpornosti koja je postala ključan cilj nacionalne sigurnosti.

Redovita vježba

USCYBERCOM-ove namjenske snage (Cyber National Mission Force) redovito provode tzv. operacije lova (hunt forward operations) po cijelom svijetu s ciljem učenja o aktivnostima protivnika za potrebe nacionalne obrane, ali i s ciljem jačanja sposobnosti kibernetičke zaštite kod partnerskih država. Do kolovoza 2022., SAD je operaciju proveo 31 put u 17 država na preko 50 partnerskih mreža.

Američki tim, sastavljen od vojnih i civilnih stručnjaka, radio je zajedno sa stručnjacima iz SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost, gdje su lovili na prioritetnim mrežama važnima za nacionalnu sigurnost i tražili zloćudne kibernetičke aktivnosti i ranjivosti. Vođa tima, čije ime SOA ne otkriva iz sigurnosnih razloga, rekao je: "Za nas se tu ne radi samo o lovu na partnerskim mrežama u potrazi za sličnim prijetnjama na našim mrežama i korištenju tog znanja u obrani naših nacionalnih mreža. Radi se i o osobnim vezama koje smo izgradili i partnerstvu koje može samo rasti. Osobno sam bio impresioniran s razinom organizacije, vidljivosti i proaktivnosti SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost dok smo sjedili rame uz rame loveći negativce".

Proaktivna obrana

Operacije lova (Hunt Forward) dio su strategije stalnog angažmana USCYBERCOM-a i usmjerene su na jačanje obrambenih sposobnosti SAD-a i sprječavanje zloćudnih kibernetičkih aktivnosti na infrastrukturi SAD-a.

U kibernetičoj sigurnosti "lov" označava proaktivnu kibernetičku obrambenu aktivnost kako bi se pronašle i umanjile prijetnje koje nisu detektirane na mrežama i sustavima. Pri tome američki timovi ne rješavaju prijetnje na partnerskim mrežama nego omogućuju i pomažu partnerima u otkrivanju i otklanjanju pronađenih prijetnji.

Uz suprotstavljanje zloćudnim kibernetičkim akterima koji ciljaju nacionalne mreže, podatke i platforme, operacijom se dobivaju vrijedni uvidi u protivnikove taktike, tehnike i procedure. Poznavanje ovih planova, sposobnosti i alata omogućuje ometanje i prekid ovih zloćudnih kibernetičkih aktivnosti prije nego se uspiju probiti u nacionalne mreže i počiniti značajnu štetu.