Europska komisija zahtijeva veću izdržljivost i lakši popravak mobitela

Europska komisija traži da proizvođači mobitela i tableta isporučuju serviserima važne dijelove za popravak uređaja, pet godina nakon njegovog izlaska na tržište

Matej Markovinović petak, 2. rujna 2022. u 22:28
📷 Foto: Guillaume Perigois, Unsplash
Foto: Guillaume Perigois, Unsplash

U novom nacrtu prijedloga zakona, Europska komisija razmatra mogućnost prisiljavanja proizvođača mobitela i tableta da svoje uređaje učine izdržljivijima i lakšima za popravak. Cilj prijedloga je ograničiti elektronički otpad te tako smanjiti ugljični otisak.

Naime, Europska komisija želi da proizvođači mobitela i tableta isporučuju serviserima najmanje 15 različitih važnih dijelova za svaki uređaj i to pet godina nakon službenog izlaska. Potrošači bi tako trebali imati zajamčen pristup zamjenskim baterijama, zaslonima, punjačima, stražnjim poklopcima, ladicama za SIM i microSD karticu te drugima.

Ako proizvođači ne mogu pružiti zamjenske baterije pet godina nakon izlaska uređaja, dodatni prijedlog je da osiguraju 80 posto kapaciteta baterije nakon 1.000 ciklusa punjenja. Europska komisija također napominje da ažuriranje softvera ne bi trebalo imati negativan učinak na trajanje baterija. Ta se pravila, doduše, neće primjenjivati na tablete i mobitele koji imaju preklopne zaslone.

Svoje je mišljenje o ovom nacrtu prijedloga dala i Koalicija za okolišne standarde (ECOS), rekavši da se čini razumnim i ohrabrujućim, no da bi trebao biti još stroži. Primjerice, ECOS vjeruje da bi potrošači trebali imati pravo i na zamjenu baterije u pet godina od izlaska uređaja te na jamstvo da će trajati najmanje 1.000 ciklusa punjenja.

ECOS uz to predlaže da bi potrošači trebali moći popraviti svoje uređaje sami u „kućnoj radinosti“, bez odlaska serviseru. Bilo kako bilo, ako se prijedlozi prihvate u EU, svaki će novi mobitel i tablet dolaziti s energetskom oznakom, sličnoj onoj koja se može vidjeti na televizorima i uređajima bijele tehnike.

Energetska naljepnica označavat će vjerojatno trajanje baterije uređaja, a sadržavat će i neke osnovne informacije o njegovoj zaštititi i izdržljivosti, uključujući otpornost na vodu i prašinu te na padove i udarce.