Hakeri napali rusku taksi aplikaciju i izazvali prometni kaos u Moskvi

Protiv svjetske sile koja je pokrenula invaziju neki se bore oružjem, neki kibernetičkim napadima, a neki pak – trolanjem. Potonji primjer stiže iz Moskve, a odgovornost je preuzela skupina Anonymous

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. rujna 2022. u 20:45

Hakerska skupina Anonymous aktivno se uključila u aktivnosti koje bi trebale onemogućiti ili otežati funkcioniranje raznih ruskih organizacija i sustava, aktivnim hakerskim napadima na institucije i webove iz Rusije. Sve to je odgovor na invaziju pokrenutu protiv Ukrajine u veljači. Najnovija aktivnost ove hakerske skupine mogla bi se prije okarakterizirati kao trolanje nego kao pravi hakerski napad.

Svi u Hotel Ukrajina

Anonymousi su preuzeli odgovornost za slučaj koji se zbio ovoga četvrtka na području Moskve. Taksi vozila kompanije Yandex, koja je moguće naručiti putem mobilne aplikacije, u isto su vrijeme dobila "narudžbe" za vožnju u moskovskom okrugu Fili. Više desetaka vozila tako je istodobno upućeno prema istoj lokaciji, najprometnijoj cesti tog dijela grada, što je izazvalo veliki prometni zastoj. Ova lokacija odabrana je jer se tamo nalazi poznati nekadašnji Hotel Ukrajina (danas Radisson Collection Hotel).

On je potrajao oko 40 minuta, sve dok Yandexove službe nisu dokučile o čemu se radi. Za cijelo to vrijeme promet u tom dijelu grada bio je potpuno zaustavljen. Nedugo zatim putem društvenih mreža ovim su se trolerskim potezom pohvalili hakeri kolektiva Anonymous.

Napad su potvrdili i iz Yandexa, navodeći da su nakon ovog događaja već unaprijedili svoj algoritam, koji ima zadatak spriječiti slične incidente.