DxOMark: Proizvođači ne žele slati mobitele na testiranja

Izvršni direktor DxOMarka kaže da su proizvođači nekada više cijenili njihova testiranja, a posljednjih godina to više nije slučaj

Matej Markovinović utorak, 20. rujna 2022. u 22:38

Frederik Guichard, izvršni direktor neovisne organizacije za procjenu i ocjenjivanje pametnih telefona i njihovih kamera, DxOMark, otkrio je da proizvođači ne šalju uređaje na testiranje ako znaju da neće završiti među prvima na ljestvici.

Kako prenosi GSM Arena, Guichard kaže da su ocjene DxOMarka proizvođačima nekada bile od velike važnosti te da su ih koristili kako bi se pohvalili performansama i kvalitetom kamere na mobitelima. Posljednjih godina, to više nije tako.

Naime, razlog tome je činjenica da mobitel koji je prvi na DxOMarku dobiva puno promotivne pozornosti. O njemu se tada govori na društvenim mrežama i u medijima, što u konačnici može dovesti do uvećane prodaje. Proizvođači su toga svjesni, pa ako znaju da im uređaj neće dobro proći, oni ga ni ne pošalju na testiranje.

Kao primjer takve prakse, ističe se upravo Xiaomi, koji je odbio poslati Xiaomi 12S Ultra model DxOMarku, tvrdeći da su izgubili vjerodostojnost te da su njihova testiranja postala pristrana. Guichard je, naravno, negirao te tvrdnje, a DxOMark je samostalno kupio Xiaomi 12S Ultra, koji je na njihovom testu postigao nekoliko bodova manje od prošlogodišnjeg Mi 11 Ultra modela.