Policija u San Franciscu može pristupiti privatnim nadzornim kamerama u stvarnom vremenu

Gradonačelnica London Breed i Ured okružnog tužitelja vjeruju da će nova uredba pomoći u borbi protiv kriminala. S druge strane stoje udruge za privatnost i građanska prava koje se protive ovoj odluci

Tomislav Stanković nedjelja, 25. rujna 2022. u 18:19
📷 Image: Unsplash@rishabh
Image: Unsplash@rishabh

Nadzorni odbor San Francisca donio je mjeru koja će proširiti policijski pristup privatnim kamerama diljem grada, čak i ako ne postoji sumnja da se zločin dogodio. Policija (SFPD) sada može imati pristup uživo privatnim kamerama, uz pristanak vlasnika, za nadzor javnih događaja i istraga tj. tijekom hitnih situacija opasnih po život, za preraspodjelu tijekom masovnog događaja i tijekom kriminalističkih istraga prenosi The Verge.

"Ova uredba u biti daje SFPD-u mogućnost da cijeli grad stavi pod nadzor uživo na neodređeno vrijeme" 

"Naši stanovnici i mala poduzeća žele da se usredotočimo na održavanje San Francisca sigurnim za sve koji žive i rade u gradu", rekle je Breed u izjavi. "Ovo je razumna politika koja uravnotežuje potrebu da se našim policijskim službenicima da još jedan alat za rješavanje značajnih izazova javne sigurnosti i pozivanje onih koji krše zakon na odgovornost."

Ipak, stručnjaci za privatnost se ne slažu i ovu mjeru nazivaju "pretjerano invazivnom".

"Nadzor ne čini grad sigurnijim", rekla je Saira Hussain, odvjetnica pri Electronic Frontier Foundation, za abc7news. Hussain se brine da će mjera nerazmjerno utjecati na marginalizirane zajednice i narušiti prava iz prvog amandmana.

"Znamo da je SFPD u prošlosti koristio takve kamere za praćenje prosvjeda nakon ubojstva Georgea Floyda", izjavila je Hussain. "Vrlo smo zabrinuti što bi to moglo značiti za prava ljudi u LGBTQ zajednici, obojenim zajednicama i vjerskim manjinama. I ljudima koji su uključeni u zakonite prosvjede."

Još uvijek nije jasno kako će SFPD dobiti pristanak od vlasnika kuća i nekretnina. Ako vlasnik kamere uskrati pristanak, policija će moći izdati nalog. Odjel će također morati podnositi kvartalna izvješća za praćenje napretka programa.