Uz pomoć računala otkrili tajnu swinga u džezu

Kad note solista na prvom i trećem taktu kasne 30 milisekundi u usporedbi s ostatkom benda, vjerojatnost da se njihova glazba doživi kao swing raste čak 7,48 puta

Mladen Smrekar četvrtak, 6. listopada 2022. u 14:47

Swing u džez glazbi može se pojačati odgodom sviranja nota unutar takta za 30 milisekundi, izvještava studija objavljena u Communications Physics. Glazbu s odgodom na te taktove slušatelji će daleko više doživljavati kao "swing" u usporedbi s glazbenim djelima u kojima nema te odgode.

Mikro tajming

U džez glazbi, swing se ne odnosi samo na glazbeni pravac nego i na specifičan način interpretacije ritma da bi se stvorio galopirajući zvuk. Ovaj ritmički stil temelji se trodijelnoj podjeli takta u kojoj se preskače srednji ton. Swing kao osjećaj glazbenog ritma u džezu je prepoznat kao ključna komponenta stila, a ta mala odstupanja, taj mikro tajming, smatra se važnim dijelom stvaranja swing efekta u jazzu. 

Prosječna kašnjenja u ritmu solista kao funkcija tempa
Prosječna kašnjenja u ritmu solista kao funkcija tempa

Kako bi otkrili u tajnu swinga u džezu, istraživači Instituta Max Planck za dinamiku i samoorganizaciju u Göttingenu poslužili su se računalnim programima kako bi manipulirali solističkim dionicama iz tri pjesme ("The Smudge", "Texas Blues" i "Jordu") i stvorili sustavna kašnjenja na downbeat, prvi (i treći) glazbeni takt.

Downbeat i offbeat

Manipulacije s tajmingom
Manipulacije s tajmingom

U jednom su primjeru autori odgodili solističke taktove za 30 milisekundi, a u drugom su odgodili solo dionice i na downbeat i offbeat, odnosno drugi i četvrti takt. Potom su amaterske i profesionalne glazbenike zamolili da ocijene percipirani swing u manipuliranoj glazbi.

Pokazalo se kako je u slučaju downbeata postojala 7,48 puta veća vjerojatnost da će glazbenici ono što čuju ocijeniti kao swing. S druge strane, nije pronađena značajna razlika u glazbi koja je imala odgode i u downbeatu i offbeatu u usporedbi s pjesmama u kojima nije bilo odgoda. Pritom su profesionalni glazbenici dali su znatno niže ukupne ocjene swinga od poluprofesionalnih glazbenika, ali autori sugeriraju da to može odražavati više standarde i očekivanja profesionalnih glazbenika.

Tajna swinga u džezu: triole s preskočenim srednjim tonovima izvede se s mikro kašnjenjima
Tajna swinga u džezu: triole s preskočenim srednjim tonovima izvede se s mikro kašnjenjima

Manipulacije vremenom

Uz to, autori su analizirali više od 450 solo dionica i pronašli kašnjenja na downbeat u gotovo svim izvedbama. Ovo sugerira da džezisti te suptilne manipulacije vremenom koriste u svojim izvedbama kako bi poboljšali osjećaj swinga.

Istraživači su manipulirali solističkim dionicama iz tri pjesme kako bi stvorili sustavna kašnjenja na downbeat
Istraživači su manipulirali solističkim dionicama iz tri pjesme kako bi stvorili sustavna kašnjenja na downbeat

Autori zaključuju da identificiranje sustavnog utjecaja odgode izvedbe na prvom i trećem taktu pomaže u preciznijoj definiciji swinga u džez glazbi. Ta saznanja, kažu oni, mogla bi poboljšati računalno generiranu glazbu, trenutno prilično ograničenu u mogućnostima stvaranja swing efekta u džezu.