Revolut pojasnio kako će kod njih izgledati prelazak Hrvatske na euro

Najava Revoluta kaže da će sve kune na računima korisnika kod njih biti pretvorene u euro prije nego se to dogodi u ostalim hrvatskim bankama, no tečaj će biti identičan

Sandro Vrbanus petak, 14. listopada 2022. u 08:50

Hrvatska službeno zamjenjuje nacionalnu valutu kunu eurom 1. siječnja 2023. godine, uz razdoblje od dva tjedna nakon toga, tijekom kojega će se na svim prodajnim mjestima moći plaćati i kunama i eurima. Što se tiče novca na računima građana i tvrtki u bankama, svi kunski iznosi bit će automatski pretvoreni u eure 1. siječnja, po jedinstvenom fiksnom tečaju konverzije, 7,5345 kuna za 1 euro.

Euro na Revolutu prije nego drugdje

No, digitalna banka Revolut najavila je da će nešto drugačije operativno provesti promjenu za svoje hrvatske korisnike. Oni će podršku za kune potpuno ukinuti gotovo tri tjedna ranije, odnosno 12. prosinca ove godine. Korisnike su obavijestili kako će sve kune na kunskim računima tog dana biti preračunate i pretvorene u eure po istom fiksnom tečaju, a kunski će računi istoga dana biti zatvoreni. Istoga dana zatvoreni će biti i svi trajni nalozi ranije zadani u kunama, pa će ih trebati ponovno aktivirati u eurima.

Nešto kompliciranija je situacija kod štednih "trezora" unutar Revoluta (Vaults i Pockets). Korisnici koji u njima drže kune bit će zahvaćeni na sljedeći način:

  • Sve kune iz tih podračuna 12. prosinca bit će prebačene na glavni kunski račun te pretvorene u euro,
  • U slučaju grupnih trezora (Vaults) cjelokupni će iznos biti prenesen na račun glavnog vlasnika, onoga tko je trezor i otvorio, pa tamo pretvorene u eure. Eurski grupni trezori moći će se otvoriti od 13. prosinca.