Šveđanin izradio harmoniku od floppy disketa i dva Commodorea 64

8-bitna harmonika Commodordion sklepana je od starih računalnih dijelova, a može je se i svirati poput pravog instrumenta, s razlikom što dobiveni zvuk izlazi tek putem audio priključka

Sandro Vrbanus utorak, 8. studenog 2022. u 06:00

Švedski softverski inženjer Linus Åkesson već dugo vodi blog, igra se s raznim tehničkim spravama i glazbenim instrumentima te ih "hakira" kako bi stvorio neke nove, kreativne, uređaje. Njegov najnoviji uradak oduševio je mnoge na YouTubeu, pa mu je posljednji video daleko najgledaniji do sada. Kako i ne bi bio, kad je Åkesson očito nadmašio samoga sebe izradivši – harmoniku od dva računala Commodore 64, floppy disketa i ljepljive trake.

Svirao je kreativni Šveđanin već ranije na Commodoreu, izrađivao slične instrumente, sve s ciljem da znanje i iskustvo iskoristi za svoj finalni projekt. Dugi se trud očito isplatio, jer sada imamo prvu na svijetu funkcionalnu digitalnu harmoniku koja svira, a da je načinjena od retro računalnog hardvera.

Commodordion

Ime ovog izuma je Commodordion (kombinacija riječi Commodore i accordion, eng. harmonika). U osnovi svega su, dakle, dva funkcionalna računala Commodore 64, koja služe kao melodijska i bas sekcija. U njih je učitan poseban softver za sviranje akorda i prethodno snimljenih tonova. Pritiskom na tipke tipkovnice, koje zamjenjuju klavijaturu harmonike, mijenja se "registar", tj. glazbenik može odrediti što će koje od računala reproducirati, a potom se s ostalim tipkama može i zasvirati.

Commodordion straga
Commodordion straga

Da bi stvar radila baš kao prava harmonika, a ne obična klavijatura, zaslužan je mijeh. Njega je Åkesson izradio od najvećih, prastarih 8-inčnih floppy disketa i povezao ih ljepljivom vrpcom. Kroz njih protječe zrak kada se harmonika steže i rasteže. Na jednom je kraju otvor kroz koji taj zrak struji, pored otvora je smješten mikrofon koji bilježi to strujanje, i tako se dobiva informacija o potrebnoj glasnoći zvuka. Nju softver uzima iz mikrofona kako bi reproducirao tonove baš onako kako svirač to želi.

Zvuk dobiven iz dvaju računala kombinira se, provlači kroz DAC te šalje na analogni zvučni izlazni priključak. Sve detalje ovog neobičnog instrumenta možete pročitati na blogu autora ili provjeriti u njegovom videu, gdje također možete "uživati" i u 8-bitnoj harmonikaškoj melodiji koju je zasvirao kao primjer.